« Svijet
objavljeno prije 14 godina
KONAČNO IDENTIFICIRAN

Nikola Kopernik pokopan u Poljskoj 467 godina nakon smrti

Poljski nadbiskup Jozef Zycinski danas je izrazio žaljenje zbog tadašnje "pretjerane revnosti samoproglašenih branitelja Crkve"

Nikola Kopernik
Nikola Kopernik (Wikipedia)
Više o

Nikola Kopernik

,

2011. godina

,

međunarodni odnosi

Astronom Nikola Kopernik, tvorac heliocentrične teorije iz XVI. st. čiji su ostaci nedavno identificirani, ponovo je pokopan u subotu u katedrali u Fromborku, na sjeveru Poljske, dan nakon 467. obljetnice njegove smrti.

Na vjerskoj svečanosti Kopernikov lijes je ponovo položen u katedrali sagrađenoj u XVI. st., u novu grobnicu od crnog granita s isklesanim prikazom Sunčeva sustava.

Nadbiskup Jozef Zycinski je u svom nagovoru izrazio žaljenje zbog "pretjerane revnosti samoproglašenih branitelja Crkve". U tom kontekstu je podsjetio da je 1616. papa Pavao V. osudio djelo ovog astronoma koje je tada ocijenjeno kao protivno Svetom Pismu.

Sveta Stolica je poslije rehabilitirala Kopernika i njegove učenike.

Veliki astronom, matematičar, ekonomist, liječnik i kanonik u Fromborku pokopan je u katedrali 1543., kada je i umro, ali nije se znalo točno mjesto njegova počivališta. U zadnjih dvjesto godina njegov grob su uzalud pokušavali pronaći poljski, francuski i njemački istraživači.

Godine 2005. arheolog Jerzy Gassowski, profesor na Institutu za antropologiju i arheologiju u Pultusku, uspio je u tome i zajedno sa švedskim znanstvenicima iz Uppsale identificirao je astronomove zemne ostatke.

Prije ovog svečanog pokopa lijes s Kopernikovim ostatcima provezen je u petak kroz gradove i sela u pokrajini Varmiji bogatoj jezerima, s velikim brojem gotičkih crkava i dvoraca od crvene opeke, u kojima je veliki znanstvenik puno puta boravio kao kanonik. (hina/metro-portal)

22.05.2010. 17:45:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh