« Svijet
objavljeno prije 14 godina
ERDOGAN:

Turska ne želi atomsko oružje u svojoj regiji

Turski premijer kaže da je diplomatski put bolji za rješavanje iranskog nuklearnog pitanja, a na pružanje prilike diplomaciji poziva i Baracka Obamu

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Getty Images)
Više o

iranski nuklearni program

,

Iran sankcije

,

Australke

,

eksperimentalna književnost

,

zaštitar

,

neutralnost

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan rekao je da se njegova zemlja protivi širenju nuklearnog oružja u regiji i istaknuo je potrebu da se nastave diplomatski napori u svezi s iranskim nuklearnim programom, objavio je u subotu njegov tiskovni ured.

U pismu čelnicima 26 zemalja - stalnih i nestalnih članica UN-ova Vijeća sigurnosti te zemalja u susjedstvu s Turskom - Erdogan je naveo informacije o ugovoru Turske, Brazila i Irana zaključenom u ponedjeljak.

"Turska se u načelu protivi nuklearnom oružju i želi da ga u njezinoj regiji ne bude", dodao je turski premijer u pismu. Erdogan je istaknuo da je diplomatski put "uvijek bolji" za rješavanje krize zbog iranskog nuklearnog programa.

Erdogan je u petak u jednom drugom pismu pozvao američkog predsjednika Baracka Obamu da ne odbaci tursko-iransko-brazilski ugovor i da pruži priliku diplomaciji.

Iran je u ponedjeljak zaključio ugovor s Turskom i Brazilom o razmjeni dijela niskoobogaćenog urana u inozemstvu u zamjenu za 20-posto obogaćeni uran za svoj istraživački reaktor, ali je Zapad tu vijest dočekao s nepovjerenjem, a Washington je i dalje odlučan u nakani da kazni Teheran.

Vijeće sigurnosti raspravljalo je u utorak o novom prijedlogu sankcija Iranu zbog njegova nuklearnog programa. Prijedlog o sankcijama podupire pet stalnih članica Vijeća koje imaju pravo veta (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija).

Nekoliko zapadnih zemalja optužuju Teheran da želi proizvesti nuklearno oružje pod izlikom mirnodopskog programa, što Iran odlučno niječe. (hina/metro-portal)

22.05.2010. 18:40:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh