« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
ZAPREPAŠTENI

Lijanovići zbog izmjena ustava prijete blokadom puta kroz Neum

Braća Ivanković-Lijanović smatraju da je nov način glasovanja dijaspore izdaja nacionalnih interesa Hrvata iz BiH

BiH glasovanje dijaspora
BiH glasovanje dijaspora (Shutterstock)
Više o

HDZ BiH

,

ustavne promjene

,

parlament BiH

,

lijanovići

,

Zemlja gruva

,

glasovanje o povjerenju

,

Pešča Campus

Narodna stranka "Radom za boljitak" (NSRZB) koju vode braća Ivanković-Lijanović ocijenila je kako je dogovor o novom načinu glasovanja hrvatske dijaspore zapravo "izdaja nacionalnih interesa Hrvata iz Bosne i Hercegovine" te je za to optužila i HDZ Hrvatske i HDZ BiH najavivši istodobno prosvjede poput blokade cesta.

"Zaprepašteni smo odlukom HDZ BiH da podrži odluku HDZ-a Republike Hrvatske kojom se za preko dvjesto tisuća Hrvata iz Bosne i Hercegovine ukida pravo glasa za Sabor Republike Hrvatske, a sadašnjih 12 saborskih mandata smanjuje se na tri", izjavio je Jerko Ivanković Lijanović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

U priopćenju dostavljenom medijima iz središnjice NSRZB-a u Širokom Brijegu stoji kako ta stranka "neće prihvatiti ovakvo poniženje odnosno još jednu u nizu prijevara HDZ-a".

"Nećemo prihvatiti diskriminaciju u Ustavu RH kojom nas se želi preseliti iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, kako bi po Ustavu bili jednaki. Razmotrit ćemo i blokadu magistralnog puta kroz Neum kako bi zaustavili sramotnu odluku HDZ BiH i HDZ-a Republike Hrvatske", najavio je Lijanović.

Hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj ubuduće će izvan države moći glasovati isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a hrvatski državljani koji žive izvan Hrvatske imat će zajamčena tri mjesta u Saboru, dogovorili su se u petak predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor i predsjednik SDP-a Zoran Milanović. (hina/metro-portal)

22.05.2010. 17:35:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh