« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
SVE U PEĆ...

Nijemci tvrde da Hrvati uništavaju dokaze o Josipu Perkoviću

"Oni jednostavno sve bacaju u peć", rekao je za njemački Focus neimenovani službenik bavarskog LKA.

Đureković je ubijen 1983. u Njemačkoj, a njegov sin Damir 1987. u Kanadi
Đureković je ubijen 1983. u Njemačkoj, a njegov sin Damir 1987. u Kanadi (www.matica.hr)
Više o

Sigurnosno obavještajna agencija (SOA)

,

Jospi Perković

,

tjednik Focus

Njemački tjednik Focus u nedjelju pozivajući se na izvore u bavarskom Pokrajinskom uredu za suzbijanje kriminala (LKA) tvrdi da hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) uništava kompromitirajuće dokumente o bivšem djelatniku jugoslavenske Službe državne sigurnosti Josipu Perkoviću.

"Dokumenti s potpisom Josipa Perkovića svjesno se uništavaju" javlja Focus. Dokumenti su, kako se navodi, povezani sa slučajem ubojstva hrvatskog emigracijskog političara Stjepana Đurekovića 1983. u Wolfratshausenu pokraj Muenchena. Vrhovni savezni sud u Karlsruheu Perkovića traži putem međunarodnog naloga za uhićenje.

Kako nadalje javlja muenchenski tjednik, Hrvatska je dosad odbijala izručiti Perkovića i šestoricu drugih osumnjičenika u slučaju Đureković za kojima je Njemačka raspisala međunarodnu tjeralicu.

Jedan službenik bavarskog Pokrajinskog ureda za suzbijanje kriminala rekao je za Focus kako je SOA u svjetlu skorašnjeg ulaska Hrvatske u Europsku uniju "zaokupljena sklanjenjem dokaza o mračnim poslovima".

"Oni jednostavno sve bacaju u peć", rekao je za Focus neimenovani službenik bavarskog LKA.

Osim za Josipom Perkovićem, njemačke vlasti tragaju i za Zdravkom Mustačem, Ivanom Lasićem, Borisom Brnelićem, Brunom Smokvinom, Ivanom Cetinićem i Marinom Modrićem. Njemačko pravosuđe te hrvatske državljane povezuje s ubojstvom Stjepana Đurekovića.

Hrvatski državljanin Krunoslav Prates je 2008. u Muenchenu osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog sudjelovanja u ubojstvu Đurekovića. Tijekom suđenja Josip Perković je u više navrata spominjan kao organizator toga ubojstva.

30.05.2011. 09:14:19
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    SportMagazin
    30.05.2011. 09:53
    šta hoće te švabe neka sude svojima cia i deha i ostali
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh