« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina
KOLIKO STE LJUBAZAN VOZAČ?

Dan ljubaznosti u prometu

Hvalevrijedna akcija održat će se jubilarni 15. put u Zagrebu. Učenici će nadzirati poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima.

Dan ljubaznosti u prometu
Više o

pješaci

,

ljubaznost u prometu

,

Dan ljubaznosti u prometu

,

TZ Grada Zagreba

Akcija "Dan ljubaznosti u prometu" organizira se temeljem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011.-2020. godine te godišnjeg Plana rada Policijske uprave zagrebačke.

Nastala s ciljem poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima, Odjel za sigurnost cestovnog prometa zagrebačke Policijske uprave u suradnji s s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i Autoklubom Siget, sutra po petnaesti put dogodit će se "Dan ljubaznosti u prometu".

U vremenu od 10 do 14 sati šezdesetak učenika Škole za cestovni promet na dvadeset pješačkih prijelaza u gradu Zagrebu nadzirat će poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima, stoji u priopćenju organizatora, prenosi Hina.

Nagrade najljubaznijim vozačima dodjeljuje Turistička zajednica Grada Zagreba te Autoklub Siget, a podjela će biti u srijedu 15. lipnja 2011. u 12 sati u AK Siget.

Od vozača se očekuje da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste. Ta gesta ima značenje "Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu". S druge strane, pješake se potiče da vozačima zahvale te naklonom glave kažu "Hvala" ili da se osmjehnu.

Organizatori podsjećaju kako je u prošlogodišnjoj akciji od ukupno 21.091 evidentirana vozača 62,25 posto propustilo pješake, čime je nastavljena pozitivna tendencija povećavanja broja savjesnih vozača. Naime, prve godine održavanja akcije broj savjesnih vozača bio je 36 posto i svake godine se povećavao. Jedini izuzetak bila je 2008. kada je broj savjesnih vozača bio 5 posto manji u odnosu na 2007. godinu (51 u odnosu na 56 posto).

Na posebnim obrascima bilježit će se registarrske oznake savjesnih vozača na osnovu kojih će biti izvučeno 10 vozača koji će biti nagrađeni.

30.05.2011. 13:18:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh