« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
MASOVNI PROSVJEDI

Nijemci traže zatvaranje nuklearnih elektrana

Više od dvjesto tisuća prosvjednika okupilo se u nekoliko njemačkih gradova tražeći zatvaranje nuklearnih elektrana

Fotografija vijesti
Više o

Njemačka

,

prosvjedi

,

nuklearne elektrane

Predstavnik jedne od udruga koje su organizirale prosvjede "Ausgestrahlt" izvijestio je o sudjelovanju oko 250.000 prosvjednika u demonstracijama u četiri velika njemačka grada, tražeći hitno zatvaranje 17 nuklearnih reaktora u zemlji.

U Berlinu se, po podacima udruge, okupilo 120.000 prosvjednika, a i policija je ocijenila da ih je bilo "više od 100.000". U Muenchenu se okupilo najmanje 25.000 osoba, a prema procjeni organizatora 40.000, dok je u Hamburgu i Koelnu na ulice izašlo oko 50.000 ljudi. Prosvjednici su izvikivali: "Fukushima nas potiče da zatvorimo sve nuklearne reaktore".

"Prosvjednici koji demonstriraju protiv nuklearki u Njemačkoj nisu se okupili 'od jučer do danas', no Fukushima nas je potaknula da ponovno prosvjedujemo zbog odluke o produljenju radnog vijeka nuklearnih elektrana u našoj zemlji, što je prije nekoliko mjeseci najavila kancelarka Merkel", rekao je za France presse jedan od prosvjednika.

Njemačka kancelarka je nedugo nakon katastrofe u Fukushimi objavila privremeno zatvaranje starih reaktora i kontrolu novijih svaka tri mjeseca, ali ta reakcija, pet mjeseci nakon što je produljila radni vijek nuklearkama za 12 godina u prosjeku, većina stanovnika doživjela kao politički manevar.

26.03.2011. 19:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh