« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
KOLEKTIVNI KRAJOBRAZ

Nijemci sve češće tuže vrtiće zbog dječje buke

Njemačka je postala netolerantna prema djeci - dječji vrtići moraju graditi visoke zidove zbog buke, a djeca čak i ruše cijene stanova

Nijemci sve češće tuže vrtiće zbog dječje buke
Nijemci sve češće tuže vrtiće zbog dječje buke (Shutterstock)
Više o

djeca

,

jaslice

,

dječji vrtić

,

kasno večeranje

U Njemačkoj raste broj tužbi protiv jaslica i dječjih vrtića te su neke od tih ustanova morale iseliti ili zatvoriti jer su djeca bila previše bučna, a sve je to odraz društva koje stari i postaje nesnošljivo prema djeci, ocjenjuju roditelji i udruge.

Ponekad dvije strane postignu kompromis kao u slučaju jedne četvrti u sjevernom dijelu Hamburga gdje je udruga koja upravlja privatnim dječjim vrtićem "Bubamara" pristala sagraditi 2,60 metara visok zid koji stanare štiti od buke djeca u dobi od 12 mjeseci do godine dana dok se igraju u dvorištu. Osim zida, stanari su s udrugom potpisali sporazum da djeca "ne smiju dolaziti vikendom i da vrtić smije upisati najviše 55-ero djece".

Zadnjih su godina sve češće tužbe protiv jaslica i dječjih vrtića te vlada želi donijeti novi pravilnik o njihovoj gradnji, piše agencija AFP i navodi da je u Berlinu jedan dječji vrtić odustao nakon četiri godine duge pravne bitke sa susjedom kojem je smetala buka.

U Hamburgu su dvije ustanove dobile dopuštenje da upišu samo 25 djece, iako im kapaciteti omogućuju smještaj 40-ero djece.

"Živimo u društvu u kojem djeca više nisu dio kolektivnog krajobraza", objasnila je zastupnica njemačkih socijaldemokrata Marlene Rupprecht.

Sa 651.000 djece rođene u 2009. Njemačka je dosegnula najnižu stopu rasta pa se u odnosu na 1964. broj novorođenčadi prepolovio. Prije 20 godina bez djece je bilo samo 12 posto žena u dobi od 40 do 44 godine, a 2008. njih 21 posto. Osim toga, tek polovica ispitanih Nijemaca drži da djeca "obogaćuju" njihov život, prema studiji Saveznog instituta za istraživanje stanovništva.

"Kad se djeca igraju i smiju, to je izraz radosti, a ne štete i ne može se usporediti s bukom gradilišta", kaže Paula Honkanen-Schoberth, čelnica Njemačkog saveza za zaštitu djece i poziva ljude na promjenu. Dodaje da se "često obitelji žale da žive u okružju koje ne voli djecu", pa im u sandučiće za pisma ubacuju poruke kako im smetaju dječja kolica na stubištima i slično.

Grad Berlin zbog toga je donio lokalni zakon "kojim se tolerira" buka djece u ime "njihova procvata". No, to ide teško pa djeca u susjedstvu čak ruše cijenu stana, tvrde neki vlasnici te iznose podatak da stan gubi do 20 posto vrijednosti ako se u prizemlju zgrade otvore jaslice. (hina/metro-portal)

13.09.2010. 18:16:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh