« Zdravlje
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
ISTRAŽIVANJE

Nijemci su pod stalnim stresom

'Burnout sindrom' prošle je godine bio razlog za deset milijuna dana bolovanja.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Njemačka

,

bolovanje

,

stres

,

Nijemci

,

Techniker Krankenkasse

,

burnout sindrom

,

briga

,

opuštanje

,

životni ritam

Osam od deset Nijemaca smatra svoj život stresnim, a svaki treći živi pod stalnim stresom, proizlazi iz istraživanja zdravstvenog osiguravatelja Techniker Krankenkasse (TK) objavljena u četvrtak u Berlinu.

"Danas je teško naći nekoga tko se može potpuno opustiti i zaboraviti dnevne brige i upravo takav način života čini ga trajno bolesnim", rekao je ravnatelj TK Norbert Klausen pri predstavljanju studije. Klausen je ustvrdio da je zbog tzv. 'burnout sindroma', uzrokovana nagomilanim stresom, u Njemačkoj prošle godine zabilježeno gotovo deset milijuna dana bolovanja, što gospodarstvo stoji oko 17 milijarda eura.

"To, u usporedbi s najnovijim istraživanjem iz 2003., znači porast od 17 posto, što zabrinjava", rekao je Klausen.

Kako proizlazi iz istraživanja, stres podjednako pogađa sve društvene slojeve. Iako je posao glavni uzrok stresa, od stresnih sindroma pate i učenici i kućanice.

Zdravstvene posljedice stresa očituju se, kako nadalje stoji u istraživanju, i u pojačanoj pojavi srčano-žilnih bolesti koje su i najčešći uzročnik smrti u Njemačkoj.

Stručnjaci za ublaživanje posljedica stresa preporučuju bavljenje autogenim treningom i jogom, ali i druge aktivnosti, poput hobija. (hina/metro-portal)

14.05.2009. 16:26:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh