« Glazba
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
PROMETNI ZVUCI

Nijemac 'sklada' glazbu uz pomoć gradske buke

VIDEO: "Vozači stvaraju simfoniju specifičnu za svoj grad", rekao je glazbenik. "Razlike između gradova mogu se čuti u kompozicijama

Urban Audio
Urban Audio (stadt-akustik.de)
Više o

promet

,

glazba

,

buka

,

Nag Hamadi

,

lohan chi kung

Njemački glazbenik putuje od grada do grada i uz pomoć osam posebno konstruiranih instrumenata i zvukova gradskog prometa stvara glazbu. Projektom "Urban Audio" 33-godišnji Florian Tuercke želi ispitati glazbeni potencijal gradskoga prometa. Dok vozila prolaze pokraj instrumenata u obliku golemih kugli koje postavlja na raskrižjima, njihove žice vibriraju i proizvode zvuk koji se snima i miksa u pokretnom studiju.

"Vozači stvaraju simfoniju specifičnu za svoj grad", rekao je glazbenik. "Razlike između gradova mogu se čuti u kompozicijama - u nekim su gradovima vozači agresivniji i više trube, dok u drugima voze tiše." Prolaznici mogu slušati glazbu uz pomoć slušalica pričvršćenih za instrumente, a njihove su reakcije bile uglavnom pozitivne, kaže Tuercke.

"Većina ljudi ne vjeruje da promet može proizvesti tako meditativnu glazbu - smatraju je smirujućom", rekao je. Tuercke se nada da će nakon završetka projekta u Berlinu 3. listopada snimiti CD s odlomcima iz simfonija svakoga grada. (hina/metro-portal)

24.09.2010. 09:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh