« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
POZNANICI TVRDE:

Nigerijski napadač bio je religiozan, ali nije bio ekstremist

Prijatelji Umara Faruka Abdulmutalaba kažu kako je on bio je usredotočen na svakodnevne situacije i moralna pitanja, ali ne i na politiku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

terorizam

,

Northwest Airlines

,

Umar Faruk Abdulmutalab

Potencijalni nigerijski terorist izgubio je kontakt sa svojom obitelji koja je prijavila njegov nestanak sigurnosnim službama, piše u ponedjeljak agencija Reuters, a njemački dpa prenosi da su ga prijatelji opisali kao bogobojazna mladića kojega politika nije zanimala.

Umar Faruk Abdulmutalab (23) optužen je u subotu u Sjedinjenim Državama za pokušaj izazivanja eksplozije u zrakoplovu kompanije Northwest Airlines koji je na Božić, s gotovo 300 putnika, letio iz Amsterdama za Detroit.

"Njegov otac, zabrinut zbog nestanka sina koji je dok je studirao u inozemstvu prekinuo komunikaciju s obitelji, prijavio je to nigerijskim sigurnosnim agencijama prije dva mjeseca, te nekim stranim agencijama prije mjesec i po dana", objavila je obitelj u priopćenju.

Obitelj navodi da su nestanak i prekid komunikacije nastupili nedavno te da su nespojivi s karakterom njihova sina.

Školski kolege opisali su Abdulmutalaba kao povučena mladića koji je imao nekoliko prijatelja i bio jako religiozan te se čak ne bi nikada rukovao s djevojkama, no bio je usredotočen na svakodnevne situacije ili moralna pitanja, ne i na politiku, prenosi agencija dpa iz dnevnog lista Daily Trust.

On je bio religiozan no nikada se nije pokazao kao vjerski ekstremist, rekao je za dnevnik Abdulmutalabov prijatelj iz djetinjstva.

Drugi prijatelj naglasio je da je Abdulmutalab, sin bivšeg ministra i bankara, novac prvenstveno trošio na kupnju vjerskih tekstova.

Abdulmutalab je Nigeriju napustio početkom godine kako bi nastavio školovanje u inozemstvu, a zatim je otputovao u Jemen, navodno da bi bolje naučio arapski, no kada je onamo stigao prekinuo je svaku vezu s obitelji.

Otac je, prenose nigerijski mediji, osim domaćih sigurnosnih službi, kontaktirao i američke dužnosnike te im prenio svoju zabrinutost za sina u kojeg je uočio sve izraženiju militantnost. (hina/metro-portal)

28.12.2009. 14:00:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh