« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
DO 11. SIJEČNJA

Odgođena dokapitalizacija Nove ljubljanske banke

Slovenska vlada nije se uspjela dogovoriti o uvjetima pod kojima bi belgijski suvlasnik KBC sudjelovao u dokapitalizaciji NLB-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/Cropix)
Više o

Slovenija

,

Nova Ljubljanska banka

,

dokapitalizacija

Dokapitalizacija Nove ljubljanske banke (NLB), koja je trebala početi danas, odgođena je za prvi kvartal 2010. godine, potvrdili su iz najveće slovenske banke.

Upis novoizdanih dionica do visine od 250 milijuna eura, koji je trebao početi 28. prosinca i potrajati do 11. siječnja iduće godine, odgođen je na osnovu dogovora dvaju najvećih dioničara banke, navodi se u priopćenju NLB-a te dodaje da se prema planu dokapitalizacija odgađa za prvo tromjesečje iduće godine.

Glavni dioničari banke su država kroz svoje fondove i belgijska financijska grupacija KBC, čiji je udio sa 34 posto zadnjom dokapitalizacijom obavljenom prije godinu i pol dana smanjen na 30,6 posto.

Belgijska grupacija u NLB je ušla 2002. godine s ambicijom da postupno preuzme kontrolni paket dionica najveće slovenske banke, ali je nakon što je odbijen zahtjev da poveća svoj udio najavila da njene dionice u NLB-u više nisu strateška investicija nego da će ih prodati na tržištu, što se do sada nije dogodilo.

Slovenski mediji navode u ponedjeljak da se slovenska vlada i belgijska banka suvlasnica NLB-a u proteklih mjesec dana, od kako je objavljena dokapitalizacija, nisu uspjeli dogovoriti o uvjetima pod kojima bi KBC sudjelovao u dokapitalizaciji, što je odbio 2008. godine, kad je NLB dokapitaliziran uglavnom od strane slovenskih suvlasnika.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" i poslovni list "Finance" tvrde da je slovenska vlada ubuduće obećala "veću kooperativnost" u smanjivanju svog udjela u banci.

KBC, navode mediji, ima problem s dokapitalizacijom jer je Europskoj komisiji dao izjavu da će svoj udio u NLB prodati, dok slovenska vlada ima rezerve prema dokapitalizaciji banke iz proračunskih sredstava kako se to ne bi interpretiralo kao nedopuštena pomoć.

Dokapitalizacija najveće banke potrebna je kako bi povećala adekvatnost kapitala i pripremila se na nove situacije do kojih bi mogao dovesti nastavak financijske krize u svijetu. (hina/metro-portal)

28.12.2009. 14:17:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh