« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
REPUBLIKANSKI IZBORI

Newt Gingrich odustao od kampanje

"Danas obustavljam kampanju, ali obustavljanje kampanje ne znači obustavu državljanstva", rekao je Gingrich

Više o

Barack Obama

,

Mitt Romney

,

predsjednički izbori

,

republikanci

,

Newt Gingrich

Bivši predsjednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Newt Gingrich u srijedu je objavio da obustavlja kampanju za republikansku predsjedničku nominaciju, pred nekoliko desetaka članova obitelji, suradnika i pristaša u hotelu u predgrađu Washingtona, javlja Hina.

"Danas obustavljam kampanju, ali obustavljanje kampanje ne znači obustavu državljanstva", rekao je Gingrich i dodao kako on i njegova supruga Callista "duguju Americi" da ostanu politički aktivni, prenose američki elektronski mediji.

Gingrich (68) najavio je da će pridonositi izboru republikanskih kandidata na svim razinama ove jeseni.

Tehnički, Gingrich je "suspendirao" svoju kandidaturu, što će mu omogućiti da posveti pozornost podmirenju predizbornog duga koji iznosi više od tri milijuna dolara, ocijenio je dnevni list Los Angeles Times.

Objava njegova povlačenja je očekivana, budući da ju je najavio krajem travnja. Na republikanskim predizborima pobijedio je u samo dvije savezne države, posljednji puta u svojoj rodnoj Georgiji prije gotovo dva mjeseca.

Svoju je kampanju opisao kao "doista divlju vožnju", dodajući da "nikada nije mogao predvidjeti ni loše niti dobre rezultate".

Nagađalo se da će se Gingrich pojaviti pred novinarima zajedno s vodećim kandidatom u utrci Mittom Roneyem, koji je u srijedu vodio kampanju u susjednoj sjevernoj Virginiji, no umjesto toga Gingrich mu je izrazio potporu - ali tek u usporedbi s predsjednikom "ljevičarom" Barackom Obamom.

"Što se tiče predsjedništva, pitali su me ponekad je li Mitt Romney dovoljno konzervativan, a moj odgovor je jednostavan: U odnosu na Baracka Obamu? Znate, ovo nije izbor između Mitta Romneya i Ronalda Reagana. To je izbor između Mitta Romneya i najradikalnijeg, ljevičarskog predsjednika u američkoj povijesti", rekao je Gingrich.

Na dan kada je napustio utrku, Gingrich je osigurao 137 delegata za stranačku konvenciju, što znači da mu je nedostajalo više od 1.000 delegata ukupno potrebnih za nominaciju. Kongresnik Ron Paul, jedini preostali izazivač Romneyu, ima 80 delegata, ali se i dalje namjerava natjecati na preostalim predizborima, koji završavaju krajem lipnja.

03.05.2012. 07:37:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh