« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
BLISKI ISTOK

Netanyahu spreman na bezuvjetne pregovore s Palestincima

Izraeslki premijer prošlog tjedna je od Palestinaca tražio da priznaju židovsku državu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Bliski istok

,

Mahmud Abas

,

mirovni pregovori

,

Benjamin Netanyahu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je spreman nastaviti mirovne pregovore s Palestincima bez postavljanja ikakvih uvjeta, priopćila je izraelska vlada u ponedjeljak.

"Premijer nije nikada postavio priznanje Izraela kao države židovskog naroda kao preduvjet za mirovne pregovore i dijalog s Palestincima", stoji u priopćenju.

U priopćenju se navodi da je "priznanje Izraela kao države židovskog naroda od temeljne važnosti i uglavnom prihvaćeno u Izraelu i svijetu i bez čega nije moguće napredovati u mirovnom procesu i postići mirovni sporazum".

Ranije je jedan neimenovani izraelski dužnosnik izjavio za agenciju France presse da je Netanyahu spreman nastaviti mirovne pregovore s Palestincima bez preduvjeta.

Prošlog tjedna je na razgovorima s američkim specijalnim izaslanikom Georgeom Michellom, Netanyahu tražio od Palestinaca da priznaju Izrael kao židovsku državu.

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa je odbio taj zahtjev i ocijenio ga preprekom na putu mira i osnivanja dviju država.

Netanyahu će 18. svibnja otići u Washington gdje će se sastati s predsjednikom Barackom Obamom, prema riječima jednog vladinog dužnosnika.

Isti izvor navodi da je Netayahu u nedjelju održao konzultacije s ministrom obrane Ehudom Barakom, ministrom vanjskih poslova Avigdorom Liebermanom o stanju u Pojasu Gaze i mirovnom procesu. (hina/metro-portal)

20.04.2009. 12:39:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh