« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
ZAPADNA OBALA

Netanyahu Obami nije obećao zamrzavanje sporne gradnje

Djelomično zamrzavanje naseljavanja na Zapadnoj obali navodno nije dio dogovora Obame i Izraela uoči početka mirovnih pregovora

Netanyahu Obama
Netanyahu Obama (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Benjamin Netanyahu

,

Izrael Palestina

,

izgradnja naselja

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije obećao SAD-u nastavak djelomičnog zamrzavanja naseljavanja na Zapadnoj obali kako se bliži nastavak izravnih pregovora s Palestincima u četvrtak, izjavio je u ponedjeljak dužnosnik.

"Nismo ponudili nikakav prijedlog Amerikancima o produženju zamrzavanja. Vlada nije donijela nijednu odluku o tom pitanju", kazao je taj dužnosnik citirajući govor Netanyahua na sastanaku ministara svoje stranke Likud.

Abas: Izrael će biti kriv ako mirovni pregovori ne uspiju

Netanyahu je aludirao na istjecanje moratorija od deset mjeseci na izgradnju stanova u naseljima Zapadne obale 26. rujna, koji je u studenom naredila njegova vlada. Premijer je podlegao pritiscima predsjednika Baracka Obame koji je želio nastavak izravnih pregovora zamrznutih od prosinca 2008.

"Rekli smo da će se o budućnosti naselja raspravljati prigodom konačnog sporazuma zajedno s ostalim pitanjima", dodao je Netanyahu, prema riječima neimenovanog dužnosnika.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je pak nanovo prebacio u nedjelju na Izrael čitavu odgovornost neuspjeha mirovnih pregovora ako nastavi naseljavanje Zapadne obale i istočnog Jeruzalema.(hina/metro-portal)

30.08.2010. 11:09:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh