« Ekosfera
objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana
MA DA?

Nestašica hrane na vidiku?

Globalna nestašica gnojiva podiže cijenu hrane i izlaže siromašnije zemlje opasnosti krize u opskrbi hranom, rekao je izvršni direktor švedskog proizvođača gnojiva Yara International, Svein Tore Holsether

Ehhhh
Ehhhh (Arhiva)
Više o

mineralno gnojivo

,

nestašica

,

umjetno gnojivo

Cijene plina snažno su porasle u posljednje vrijeme, a skuplji plin povećava i troškove proizvodnje gnojiva i utječe na cijene hrane u cijelom svijetu, objasnio je Holsether za BBC.

Plin je sirovina za proizvodnju umjetnih gnojiva.

Yara je vodeći proizvođač amonijaka u svijetu, koji je danas više nego trostruko skuplji no što je bio prošle godine.

Kompanija je po Holsetheru bila prisiljena smanjiti dio proizvodnje zbog viših cijena plina, što je dovelo do nestašice gnojiva.

Nestašica će najviše utjecati na zemlje u razvoju budući da će se prinos smanjiti a cijene hrane porasti, upozorio je čelnik švedske tvrtke.

"Situacija je uistinu zastrašujuća, suočavamo se s krizom u opskrbi hranom, a najteže su pogođeni ranjivi", naglasio je Holsether.

Za ljude u zemljama u razvoju to je pitanje života ili smrti, ne samo udarac na novčanik, dodao je.

Manje gnojiva znači da poljoprivrednici u zemljama u razvoju neće moći saditi tako učinkovito pa će urod biti manji, objasnio je.

Situacija je po Holsetherovim riječima "vrlo nestabilna" i potrebna je potpora i financiranje UN-ovog Svjetskog programa za hranu "kako bi se izbjegla masovna glad".

27.11.2021. 08:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    27.11.2021. 09:21
    Puno ljudi na zemlji pa ce nas hraniti gmo hranom
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh