« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
MLJAC?

Biljna mlijeka osvajaju svijet!

Prijatelji životinja objavili detaljan vodič o biljnom mlijeku, namijenjen svim ugostiteljima u Hrvatskoj

Biljno mlijeko
Biljno mlijeko (Prijatelji životinja)
Više o

biljno mlijeko

Prijatelji životinja osmislili su i objavili vodič za povećanje veganske ponude u ugostiteljskim objektima simpatična imena „Biljna mlijeka osvajaju svijet", koji je kao izvor korisnih informacija i savjeta dostupan svima i na www.prijatelji-zivotinja.hr. Promociji vodiča priključilo se 13 caffe barova i slastičarnica iz Zagreba, Osijeka, Varaždina, Dubrovnika i Rijeke, koji će u subotu 27. studenoga 2021. počastiti prvih 10 gostiju koji naruče kavu s biljnim mlijekom.

„Cilj promocije je upoznati ljubitelje kave s blagodatima i raznim, finim okusima biljnih mlijeka. Kava s biljnim mlijekom ne postoji u ponudi samo za vegane, već je namijenjena svima. Drago nam je što će popularni kafići ovom gestom razveseliti i iznenaditi svoje goste promovirajući na taj način i ovaj sveobuhvatni vodič i biljna mlijeka", najavljuju iz Udruge.

Otkrivaju da su vodič, koji je nastao u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Turističkom zajednicom grada Zagreba, poslali na čak 1500 adresa ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj kako bi ih korisnim informacijama, zanimljivim receptima i konkretnim podacima potaknuli na proširenje ponude bez namirnica životinjskog podrijetla, čime bi ujedno unaprijedili svoje usluge.  

Kroz vodič svi se mogu upoznati s biljnim zamjenama za mlijeko, sir, šlag, vrhnje i ostale sastojke životinjskog podrijetla dostupne u Hrvatskoj te saznati kako je lako prilagoditi sastav svim jelima i napitcima. Zanimljivim pristupom vodič daje ideje za mnoge nove biljne proizvode koje će rado iskušati svi, neovisno o njihovim prehrambenim navikama.

„Saznajte zašto biljna mlijeka osvajaju svijet, zašto su izvrsna za kavu, kojih sve vrsta ima i što se sve pomoću njih može napraviti, kao i gdje se mogu nabaviti. U vodiču se pojašnjava i zašto je važno imati vegansku ponudu te koje su sve prednosti biljnih jela i napitaka. Sigurni smo da će sve zainteresirati recepti za kavu dalgona, cheesecake, Dunavske valove, tiramisu, Ledeni vjetar, torte Snickers, Sacher i Schwarzwald, mađaricu, kremšnite, burek, pizzu te druga jela i napitke koji lako mogu postati dio ugostiteljske ponude, uz savjete koji dolaze uz njih", kažu Prijatelji životinja. Dodaju da vodič sadrži i popis proizvođača i dobavljača biljnih mliječnih proizvoda.

U vodiču se uz savjete profesionalnih kuhara nalazi i recept Igora Barberića, dugogodišnjeg vegana koji se nada povećanju veganske ponude i u Hrvatskoj: „Jako mi je žao što veganska ponuda nije zastupljena u našim restoranima i ostalim ugostiteljskim objektima u istoj mjeri kao u inozemstvu. Nekada bih rado odahnuo i, umjesto da sam radim veganske slastice i napitke, sjeo u bilo koji café-bar i bez pol muke, primjerice, naručio kavu dalgona s biljnim mlijekom."

I istraživanja tržišta potvrđuju da je zanimanje kupaca za veganske proizvode u stalnom porastu i da je veganstvo postalo mainstream. Stoga je i porast proizvoda biljnog podrijetla svakim danom sve veći te se na policama trgovina mogu pronaći gotovo sve zamjene za životinjske proizvode.

Prijatelji životinja ističu da svaka vrsta sisavca, osim čovjeka, pije mlijeko namijenjeno toj vrsti te da su ljudi jedina bića koja piju mlijeko druge vrste i jedini koji ga piju u odrasloj dobi. „Odabirom veganskih proizvoda možemo zaustaviti klimatske promjene, spasiti naše šume i rijeke, pomoći gladnim ljudima, budućim generacijama te mnogim životinjama, ali i poboljšati svoje zdravlje i izbjeći mnoge bolesti", zaključuju Prijatelji životinja.

Tiskanu verziju vodiča „Biljna mlijeka osvajaju svijet" ugostitelji mogu naručiti bez naplate, dok se online verzija može pronaći na www.prijatelji-zivotinja.hr. Onima koje vodič potakne na daljnje istraživanje prednosti veganske prehrane može pomoći Vege izazov na www.veganopolis.net

26.11.2021. 11:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh