« Ekosfera
objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana
PRIJATELJI ŽIVOTINJA

Videom i besplatnom kavom promovirali vodic za ugostitelje

Prijatelji životinja besplatnom kavom u kafićima promovirali vodič namijenjen ugostiteljima u Hrvatskoj

Biljna mlijeka u akciji!
Biljna mlijeka u akciji! (Prijatelji životinja)
Više o

vodič za ugostitelje

Prijatelji životinja osmislili su i objavili vodič za povećanje veganske ponude u kafićima, slastičarnicama, pekarama i restoranima pod nazivom „Biljna mlijeka osvajaju svijet". Vodič, koji je nastao u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Turističkom zajednicom grada Zagreba, Prijatelji životinja poslali su na čak 1500 adresa ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj kako bi ih korisnim informacijama, zanimljivim receptima i konkretnim podacima potaknuli na proširenje ponude bez namirnica životinjskog podrijetla.

Vodič zanimljivim pristupom daje ideje za nove biljne proizvode koje će rado probati svi, neovisno o njihovim prehrambenim navikama. Savjeti poput nuđenja kave sa biljnim mlijekom kao opcije za sve umjesto etiketiranja kave s biljnim mlijekom kao nečeg samo za vegane mogu pomoći i u povećanju prometa, a upute kako postojeće jelo poput palačinki napraviti vrlo jednostavno bez životinjskih sastojaka mogu ugostiteljima smanjiti troškove proizvodnje i učiniti proizvode sigurnijima i privlačnijima.

„Saznajte zašto je važno imati vegansku ponudu te koje su sve prednosti biljnih jela i napitaka. Zašto biljna mlijeka osvajaju svijet, zašto su izvrsna za kavu, kojih sve vrsta ima i što se sve pomoću njih može napraviti, kao i gdje se mogu nabaviti. Sigurni smo da će sve zainteresirati recepti za kavu dalgona, cheesecake, Dunavske valove, tiramisu, Ledeni vjetar, torte Snickers, Sacher i Schwarzwald, mađaricu, kremšnite, burek, pizzu te druga jela i napitke koji lako mogu postati dio ugostiteljske ponude, uz savjete koji dolaze uz njih", kažu Prijatelji životinja. Dodaju da vodič sadrži i popis proizvođača i dobavljača biljnih mliječnih proizvoda.

Promociji vodiča priključilo se 14 caffe barova i slastičarnica iz Zagreba, Splita, Osijeka, Varaždina, Dubrovnika i Rijeke, koji su častili svoje goste kavom s biljnim mlijekom. Promociju vodiča „Biljna mlijeka osvajaju svijet" prati i kratki video istog naziva.

U vodiču se uz savjete profesionalnih kuhara nalazi i recept Igora Barberića, dugogodišnjeg vegana koji o svojem pozitivnom iskustvu s veganskim proizvodima priča i u video. „Jako mi je žao što veganska ponuda nije zastupljena u našim restoranima i ostalim ugostiteljskim objektima u istoj mjeri kao u inozemstvu. Nekada bih rado odahnuo i, umjesto da sam radim veganske slastice i napitke, sjeo u bilo koji café-bar i bez pol muke, primjerice, naručio kavu dalgona s biljnim mlijekom." izjavio je Igor

Nema sumnje da industrija veganskih proizvoda raste, i to munjevito. The Good Food Institute u svojem izvještaju iz 2021. godine o prodaji veganske hrane navodi da je prodaja biljne hrane porasla za 45 % samo u posljednje dvije godine. Giles Quick, direktor Kantar Worldpanela, jedne od najvećih svjetskih tvrtki koje se bave podacima, analizom i savjetovanjem, 2018. godine izjavio je da se vegansko tržište "promijenilo iz temelja u posljednjih šest ili sedam godina - sada je ono za sve".

„Odabirom veganskih proizvoda možemo zaustaviti klimatske promjene, spasiti naše šume i rijeke, pomoći gladnim ljudima, budućim generacijama te mnogim životinjama, ali i poboljšati svoje zdravlje i izbjeći mnoge bolesti", zaključuju Prijatelji životinja

Tiskanu verziju vodiča „Biljna mlijeka osvajaju svijet" ugostitelji mogu naručiti bez naplate, dok se online verzija i video mogu pronaći na www.prijatelji-zivotinja.hr. Onima koje vodič potakne na daljnje istraživanje prednosti veganske prehrane može pomoći Vege izazov na www.veganopolis.net

27.11.2021. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh