« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
NESREĆE NA MORU

Nesreće na moru i dalje su učestale

Tijekom 2011. godine spašeno je 68 osoba manje nego u 2010. godini, 4 osobe manje smrtno su stradale, dok su kao i godinu ranije, 3 osobe nestale

Fotografija vijesti
Više o

Ministarstvo mora prometa i infrastrukture

,

nesreće na moru

,

traganje i spašavanje na moru

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru sa sjedištem u Rijeci (MRCC)  je tijekom protekle godine koordinirala u 341 akciji u kojima je spašeno 876 osoba i 226 plovila, a smrtno je stradalo 20 osoba, priopćilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture a prenosi Hina.

Tijekom 2011. godine spašeno je 68 osoba manje nego u 2010. godini, 4 osobe manje smrtno su stradale, dok su kao i godinu ranije, 3 osobe nestale.

Proteklu godinu dogodilo se 15 sudara plovila, dok ih je u 2010. godini bilo 9, a 52 osobe su ozlijeđene.

Statistika stradavanja na moru pokazuje da se osim zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, i dalje najveći broj nezgoda događa zbog nedovoljnog nautičkog iskustva, slabe opremljenosti brodica i nepropisnog ponašanja članova posade.

Stoga se, ističe se u priopćenju Ministarstva pomorstva, svima na moru savjetuje redovito slušanje vremenske prognoze, te usklađivanje plovidbe sa svojim nautičkim sposobnostima i znanjima, posebice tijekom nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Svim nautičarima preporuča se povremena obnova stečenih znanja upravljanja brodicama i jahtama i pridržavanje pravila i propisa o sigurnosti plovidbe, kaže se u priopćenju glasnogovrnice toga ministarstva Marine Halužan

04.01.2012. 10:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh