« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
PET OPTUŽNICA

USKOK u akciji: Optuženo 45 osoba za muljažu na carini

Među optuženima je i 14 carinika, četiri policajca te jedan državni inspektor kojeg se tereti da je nakon obavljenog građevinskog inspekcijskog nadzora "zažmirio" na nepravilnosti

Fotografija vijesti
Više o

USKOK

,

korupcija

,

Državno odvjetništvo

,

carinici

Čak 45 osoba optuženo je u pet USKOK-ovih optužnica za primanje mita i nezakonit uvoz robe preko graničnih prijelaza, piše Hina. Optuženo je 14 carinika i četiri policajca.

Među optuženima je i državni inspektor kojeg se tereti da je nakon obavljenog građevinskog inspekcijskog nadzora na jednom objektu u Opatiji primio novac kako bi dozvolio daljnje radove unatoč utvrđenim nepravilnostima.

USKOK je carinike i policajce optužio da su od ožujka 2010. do svibnja 2011. ostalim okrivljenicima omogućili da preko više graničnih prijelaza, uglavnom preko Macelja i manjih prijalaz u Zagorju, bez nadzora uvezu robu različitih vrsta i količina.

Otkriveni su u jednogodišnjoj tajnoj antikorupcijskoj akciji "Carina" koja je početkom svibnja prošle godine rezultirala uhićenjima i pokretanjem istrage protiv čak 57 osoba, od kojih su osmorica jedno vrijeme proveli u istražnom zatvoru. Na početku istrage osumnjičene se teretilo za više od stotinu kaznenih djela, a bilo je osumnjičeno 16 carinika i šest policajaca.

Navodni "mozak kriminalne operacije" bio je Milan Galac iz Zaboka, a korumpirane carinike i policajce, koje su USKOK-ovi istražitelji pratili duže vrijeme, odao je način života koji je bio daleko iznad mogućnosti koje su sebi mogli priuštiti od redovnih primanja.

Optuženima će se suditi na zagrebačkom Županijskom sudu zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, protuzakonitog posredovanja te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i protuzakonito posredovanje.

05.01.2012. 12:26:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh