« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PODRAVKA PORUČUJE:

Neprimjereno je dovoditi u sumnju dugogodišnju transparentnost tvrtke

Novoizabrana Uprava je identificirala sve postojeće rizike, ali prije objave rezultata o poslovanju za 2009. ne može objaviti ili komentirati te podatke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Podravka

,

financijske malverzacije

Uprava Podravke u današnjem priopćenju ističe kako je neprimjereno dovoditi u sumnju dugogodišnju transparentnost te tvrtke zbog osoba, koje se sumnjiči da su zloupotrijebili svoj položaj provodeći radnje mimo procedura i politika tvrtke, te koristiti tu činjenicu i u javnosti stvarati sliku da je tvrtka skrivala određene dokumente, odnosno tajila činjenično stanje od revizora te posredno i od vlasnika Podravke.

"Ovim putem odgovorno demantiramo takva tumačenja i naglašavamo da je novoizabrana Uprava, od trenutka saznanja da postoje, identificirala sve postojeće rizike, a zbog osjetljivosti podataka nije ih u mogućnosti iznositi niti komentirati prije objave rezultata poslovanja društva za 2009. godinu", navodi se u priopćenju kojim iz Podravke reagiraju na izjave iznesene u HTV-ovoj emisiji Otvoreno 19. siječnja.

Iz koprivničke tvrtke ističu da je Podravka d.d. uvrštena u Službenu kotaciju Zagrebačke burze 1998. godine i uredno ispunjava sve propise i zakone kojima podliježe u smislu javnih objava, transparentnosti poslovanja i informiranja zainteresirane javnosti. Društvo sastavlja financijska izvješća u skladu s Međunarodnim standardima financijskog izvještavanja, za koje revizor daje nezavisno mišljenje prema Međunarodnim revizijskim standardima.

Također napominju kako je u razdoblju od 2002. do 2008. Podravka ostvarila prosječni godišnji rast prodaje od 4,9 posto, dok je njen organski rast istovremeno iznosio 5,6 posto.

Podsjeća se da je Podravka u 2005. krenula istovremeno s procesom restrukturiranja, ali i procesom snažnog akvizicijskog ciklusa koji je većim dijelom bio financiran kroz dodatno zaduženje kod banaka.

Iz Podravke pojašnjavaju kako je tvrtka bila istovremena usmjerena na restrukturiranje te rast i razvoj, što predstavlja veliki financijski teret u poslovanju i upravo iz tih razloga stope profitabilnosti nisu bile u prvom planu, a sve u cilju stvaranja zdravih osnova za efikasnije dugoročno poslovanje.

Strategija poslovanja na jasan je način opisivala strateške ciljeve tvrtke, ali i operativne procese i programe nužne u pojedinim etapama da bi se ti ciljevi ostvarili, te nikoga nije dovodila u zabludu ili poticala prevelika očekivanja.

"Podravka d.d. ostvaruje strategiju prehrambene kompanije, a ne kompanije brzorastućeg sektora. Svako predlaganje nerazumno visokih ili neostvarivih ciljeva strategije ili svaka odluka koja ne bi bila usmjerena ostvarivanju postojeće strategije Društva bila bi neodgovorna prema njenim dioničarima", ističu iz Podravke.

Napominju i kako je Podravka trenutačno izložena velikim medijskim pritiscima, često poslovno neetičnim, kroz koje se nastoji isprovocirati reakcije, koje vode u daljnje špekuliranje cijenom Podravkine dionice na tržištu.

"Svjesni činjenice da postoje realne mogućnosti uspješnijeg poslovanja Društva, zaposlenici Podravke na čelu s Upravom provode procese koji će Podravku u budućem vremenu učiniti uspješnijom i konkurentnijom kompanijom", zaključuje se u priopćenju. (hina/metro-portal)

22.01.2010. 18:16:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh