« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
EBRD:

Hrvatski BDP u 2010. rast će 0,6, a u 2011. dva posto

Postupni globalni oporavak poduprijet će regionalni rast, no lokalni će ga čimbenici prigušivati, poručio je glavni ekonomist EBRD-a

(Arhiva)
Više o

EBRD

,

Europska banka za obnovu i razvitak

,

gospodarski oporavak

,

hrvatski BDP

Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) poboljšala je u petak gospodarske prognoze za pojedine zemlje u regiji na potezu od srednje Europe do srednje Azije dok je Hrvatskoj snizila prognozu o rastu u ovoj godini, predviđajući za regiju u cjelini krhki oporavak u 2010.

Za Hrvatsku u 2010. sada očekuje rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u visini 0,6 posto, nasuprot 1,5 posto koliko je procijenila u sklopu listopadskih prognoza.

U 2011. se očekuje ubrzanje rasta hrvatskog BDP-a, i to po stopi od dva posto.

U prošloj godini prema novim procjenama EBRD-a hrvatski BDP smanjen je za 5,9 posto, nasuprot u sklopu listopadskih prognozi očekivanog pada u visini 5,4 posto, stoji u priopćenju EBRD-a.

U cijeloj regiji, nakon pada realnog BDP-a oko šest posto u 2009., EBRD za ovu godinu prognozira prosječan rast po stopi od 3,3 posto, nasuprot 2,5 posto prognoziranih u listopadu. Za 2011. prognozira prosječnu stopu rasta od 3,8 posto.

Kao razloge za poboljšane prognoze, u EBRD-u navode snažniju od očekivane izvedbu u četiri velika gospodarstva u regiji, Poljskoj, Turskoj, Rusiji i Kazahstanu, proizišlu iz rasta cijena sirovina i obnove priljeva kapitala u velika tržišna gospodarstva u nastajanju.

U većini manjih zemalja koje ne izvoze sirovine oporavak će i dalje biti spor, a u nekim slučajevima, uključujući baltičke zemlje i Mađarske, u EBRD-u u 2010. očekuju negativne stope rasta.

"Oporavak u regiji ostaje krhak, uz velike razlike među pojedinim zemljama. Postupni globalni oporavak poduprijet će regionalni rast, no lokalni će ga čimbenici prigušivati", Erik Berglof, glavni ekonomist EBRD-a"Radi potpore rastu kredita i gospodarskih aktivnosti bit će potrebno uvesti odgovarajuće mjere u državnom i privatnom sektoru, te akcije raščišćavanja bilanci stanja, restrukturiranja dugova i rješavanja problema problematične imovine", rekao je Berglof.

U podskupini srednje Europe i baltičkih zemalja, u koju EBRD uvrštava i Hrvatsku, za ovu se godinu prognozira prosječna stopa rasta od 1,4 posto a za 2011. u visini 2,8 posto.

Među zemljama koje pripadaju toj skupini, za Sloveniju se u 2010. očekuje rast od 1,9 posto a u 2011. u visini 2,7 posto. U Mađarskoj se pak ove godine očekuje pad od 0,6 posto, ali za iduću predviđa povratak pozitivnim stopama rasta, uz očekivani rast od dva posto.

Ostale podregije obuhvaćaju jugoistočnu Europu, istočnu Europu i Kavkaz i središnju Aziju, a cijela regija obuhvaća još i Tursku i Rusiju.

Banke će i dalje provoditi opreznu kreditnu politiku budući da je recesija u prvi plan istaknula percipiranje rizika, mišljenja su u EBRD-u. Rastući loši zajmovi opterećuju bilance i ograničavaju kapacitete za financiranje potrebno za izlazak iz krize, tumači dalje EBRD.

U EBRD-u prognoziraju također da će domaću potrošnju privatnog sektora ograničavati rastuća nezaposlenost i spori rast kreditiranja. (hina/metro-portal)

22.01.2010. 18:31:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh