« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Nepoznati Rus kupio najskuplju kuću na svijetu

Prodana Villa Leopolda, najtraženija vila na francuskoj rivijeri

Fotografija vijesti
Više o

Villa Leopolda

,

Azurna obala

Vila koju je posjedovao i belgijski kralj Leopold II prodana je za rekordnu cijenu od 500 milijuna eura. Nadmetanje između ruskih milijardera je trajalo mjesecima i pobjedio je najrasipniji. Anonimni kupac iz Rusije nadjačao je sve druge ponude i srušio svjetski rekord isplativši 500 milijuna eura za jednu od najtraženijih vila na francuskoj rivijeri, smještenu između Nice i Monaca.

Zadovoljna bivša vlasnica

Cijena Ville Leopolda, zdanja iz ‘Belle Époque’ zapanjila je agente nekretninama i potkrijepila strahove lokalnih stanara da će invazija ruskog kapitala na Azurnoj obali izmaći kontroli stvarajući nerealno visoke cijene. Od kraja 1990-ih ruska oligarhija potaknuta sjećanjem o ruskoj aristokraciji koja je odsjedala na francuskoj obali nakupovala se posjeda po Cap Ferratu, Cap d’Antibesu, Saint-Tropezu i drugim atraktivnim ljetovalištima. No nitko se nije ni približio cijeni koja je upravo isplaćena za Leopoldu. Ruke zato trlja bivša vlasnica Lily Safra udovica libanonskog bankara Edmonda Safre koji je 2003. poginuo u požaru u Švicarskoj. Prijašnji rekord u  prodaji nekretnina držao je Lakshmi Mittal, tajkun koji je se obogatio na željezu s 57 milijuna funti isplaćenih za posjed na Kensington Palace Gardens 2004.

Bacali novčanice od 500 eura

Francuski agent nekretnina Jean Pierre za Le Parisien objašnjava novonastalo ludilo: ‘Ovo je potpuno nadrealno i osjećamo se zbilja nelagodno. Ovim klijentima se ne usuđujemo predložiti ni jednu cijenu ispod 100 milijuna eura. Sve ispod i izbacit će te van...a trebate vidjeti kako to čine. S ovim cijenama nadišli smo i luksuz i realnost.’ Rusko pretjerivanje užasava i siromašnu poslugu. Domaćica jedne ruske vile po imenu Pierrette kaže: ‘Prisustvovala sam zabavi na kojoj su gosti uz cerekanje bacali zapaljene novčanice od 500 eura. Posluga je kasnije skupljala pepeo. Bilo je odvratno.’     (METRO)

‘Ovo je nadrealno i osjećamo se nelagodno. Ovim klijentima se ne usuđujemo predložiti ni jednu cijenu ispod 100 milijuna eura. Sve ispod i izbacit će te van... S ovim cijenama nadišli smo i luksuz i realnost’, kaže Jean Pierre, francuski agent za nekretnine.

15.08.2008. 15:08:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh