« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
SRPSKE STRANKE:

Neovisnost Kosova protivna je međunarodnom pravu

Demokratska partija Srba, Nova srpska stranka i Zajednica Srba osudile su miješanje Hrvatske u unutarnju politiku Srbije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Srbija

,

Kosovo

,

Međunarodni sud pravde

,

međunarodno pravo

,

Demokratska partija Srba

,

Nova srpska stranka

,

Zajednica Srba

Demokratska partija Srba, Nova srpska stranka i Zajednica Srba u Hrvatskoj odlučno su se u današnjem priopćenju usprotivile stajalištu i politici Hrvatske da na Međunarodnome sudu u Haagu zagovara i brani zakonitost i legalnost proglašenja neovisnosti Kosova.

"Te stranke i dalje ostaju na stajalištu da je proglašenje neovisnosti Kosova čin suprotan međunarodnome pravu koji krši pravni poredak Republike Srbije, te čin grubog miješanja u unutarnje odnose te međunarodno priznate države", ističe se u priopćenju.

Čude se ustrajnosti hrvatske službene politike na međunarodnopravnome zagovaranju odcjepljenja Kosova od Srbije te potrebi dodatne zaštite suverenosti Kosova na Međunarodnome sudu u Haagu.

Demokratska partija Srba, Nova srpska stranka i Zajednica Srba u Hrvatskoj osudile su u priopćenju takvu politiku miješanja u unutarnje odnose u Srbiji, koja, smatraju, u konačnici dovodi do destabilizacije odnosa u regiji.

Dodatno ih zabrinjava činjenica da Hrvatska punih 15 godina, od završetka rata, "nije uspjela provesti politiku održivog povratka srpskih izbjeglica ni zaštitu njihovih osnovnih građanskih i manjinskih prava".

Hrvatska, kako ističu, ponajprije nema moralno pravo utjecati na odnose u susjednim državama jer u potpunosti nije poštovala vlastite zakone i međunarodne standarde u zaštiti ljudskih i manjinskih prava.

Hrvatska je u ponedjeljak na Međunarodnome sudu pravde (ICJ) u Haagu poručila da Deklaracija o neovisnosti Kosova, prihvaćena na izvanrednoj sjednici Skupštine Kosova 17. veljače 2008., "nije u suprotnosti ni s jednom odredbom međunarodnog prava" i da njome nije prekršeno nijedno načelo međunarodnoga prava ili obvezujuća odluka međunarodne zajednice u odnosu prema statusu Kosova. (hina/metro-portal)

09.12.2009. 15:49:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh