« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
KRŠKO

Josip Zagajski osuđen na 11 godina zatvora

Zbog namjere da aktivira bombe pred nekom od državnih ustanova u Ljubljani bivši branitelj osuđen je bez uvažavanja olakotnih okolnosti

Josip Zagajski
Josip Zagajski (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Borut Pahor

,

Krško

,

Pahor atentat

,

Josip Zagajski

Okružni sud u Krškom osudio je u srijedu na 11 godina zatvora Josipa Zagajskoga (60), hrvatskog ratnog veterana s posttraumatskim stresnim sindromom, kojega je slovenska granična policija uhitila 10. srpnja u Dobovi s pet ručnih bombi kojima je, po navodima optužnice, zbog neriješenih slovensko-hrvatskih odnosa, htio napasti premijera Boruta Pahora i druge političare u Ljubljani.

Optužnica ga je teretila za nedopušteno posjedovanje eksploziva te sprječavanje službene osobe u njenom radu budući je, suprotstavljajući se pritvaranju, pokušao aktivirati jednu od bombi. Državno odvjetništvo u optužnicu je uključilo i kazneno djelo terorizma, odnosno ugrožavanja ustavnog poretka, zatraživši da mu sud izrekne ukupnu jedinstvenu kaznu od 12 godina zatvora.

Zagajski je, po policijskom izviješću, nakon uhićenja rekao: "Ovo su bombe za (slovenskog premijera Boruta) Pahora". Prema optužnici, priznao je da je bombe htio aktivirati u Ljubljani, pred nekom od državnih ustanova. Zbog toga je slovensko tužiteljstvo za Zagajskoga predložilo jedinstvenu kaznu od 12 godina zatvora, bez uvažavanja olakotnih okolnosti.

Tijekom jutrošnjeg čitanja izjava policajaca iz policijske postaje Dobova, optuženi Zagajski je priznao da je pokušao ativirati jednu od pet bombi nakon što je skinut s vlaka, odmah nakon prelaska granice u Dobovi. No, dodao je da je od aktiviranja bombe odustao nakon što mu je policajac, koji ga je uhitio radi saslušanja, rekao da ima dijete.

Iznoseći na sudu mišljenje o optuženikovu psihičkom stanju, sudski vještak psihijatar Slavko Ziherl rekao je da Zagajski ima teške traume iz rata i boravka u zatvoru u Njemačkoj i paranoidne smetnje, ali da nije psihotičan i da je u vrijeme počinjenja djela koje mu se stavlja na teret bio u stanju shvatiti njegove posljedice.

Zagajski je na početku suđenja rekao da je veteran iz domovinskog rata, još iz vremena obrane Vukovara, s teškim posljedicama iz borbi i zatočeništva u logoru, ali da "nije terorist" te da će se braniti šutnjom.Predsjednica sudskog vijeća Marija Vrisk pročitala je i odluku suda u Muenchenu (Njemačka), gdje je Zagajski 2001. godine bio osuđen jer je dvije godine ranije bacio bombu na jednu tursku turističku agenciju, navodno zbog neslaganja s politikom Turske prema Kurdima. U napadu je jedna osoba bila lakše ranjena. U Njemačkoj je Zagajski bio je osuđen na 13 godina, ali je pušten nakon devet godina zbog dobrog vladanja.

Odvjetnica po službenoj dužnosti Klavdija Kerin prosvjedovala je protiv psihijatrijskog vještačenja prema kojemu Zagajski u vrijeme incidenta u Dobovi nije bio neubrojiv, nego svjestan posljedica koje je mogao izazvati, rekavši da se njenog klijenta tako unaprijed proglašava krivim.

Presuda se, po njenoj ocjeni, ne bi smjela temeljiti na priznanju okrivljenoga u istrazi. Zagajski je pred sudom samo potvrdio da je bombe namjeravao aktivirati u policijskoj postaji Dobova, a navodi iz optužnice da je njima namjeravao napasti slovenskog premijera u Ljubljani, odnosno dio optužnice koji mu na teret stavlja terorizam i ugrožavanje slovenskih državnih ustanova, ostaju nedokazani, rekla je odvjetnica Zagajskoga ustvrdivši da dio optužnice za terorizam nije dokazan.

Do pravomoćnosti presude Zagajski ostaje u pritvoru u Krškome. Odvjetnica Kerin nije isključila mogućnost žalbe na presudu, dok je tužiteljstvo izrazilo zadovoljstvo dosuđenom kaznom. (hina/metro-portal)

09.12.2009. 16:32:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh