« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
strateški prioriteti

Slovenija izrazila snažnu potporu Srbiji na putu u EU

Odluka o datumu kada bi Srbija mogla podnijeti zahtjev za dobivanje statusa kandidata još nije donesena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Samuel Žbogar

,

slovenija srbija eu

,

Srbija EU

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je nakon razgovora sa srbijanskim šefom diplomacije Vukom Jeremićem, kako je jedan od najvažnijih interesa njegove zemlje priključenje Srbije i ostalih država zapadnog Balkana Europskoj uniji te istaknuo da Srbija i dalje može računati na snažnu potporu Slovenije na putu europskih integracija.

Žbogar je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji ocijenio da su bilateralni odnosi dviju zemalja u 2009. godini napredovali i prešli na višu razinu, te izrazio uvjerenost da će tako biti i u budućnosti, čestitajući vladi i građanima Srbije na ukidanju viza za zemlje EU i deblokiranju Prijelaznog sporazuma s Unijom.

Slovenski šef diplomacije istaknuo je kako je u Beograd stigao iz Bruxellesa, odakle su za Srbiju stigle dobre vijesti o odmrzavanju sporazuma, što će joj, kako je rekao, omogućiti poduzimanje novih koraka u smjeru europskih integracija.

Jeremić je zahvalio slovenskom kolegi na potpori Srbiji na njezinu europskom putu, navevši da odluka o datumu kada bi Srbija mogla podnijeti zahtjev za dobivanje statusa kandidata za članstvo u Uniji još nije donesena te da su u tijeku konzultacije s europskim partnerima i u sklopu srbijanskog državnog vrha.

Podsjetivši na viznu liberalizaciju, najpovoljnije dosadašnje izvješće Europske komisije i deblokiranje prijelaznog trgovinskog sporazuma, Jeremić je ocijenio kako je ove godine Srbija najviše napredovala ka članstvu u EU u odnosu na ranije razdoblje.

Komentirajući nastup Hrvatske na raspravi o jednostrano proglašenoj neovisnosti Kosova, koja se vodi pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, Jeremić je ponovio jučerašnju izjavu televiziji B92 da to za Srbiju predstavlja duboku razočaranost, pogotovo, kako je rekao, činjenica da je na prilično eksplicitan način otvoreno pitanje Vojvodine.

Hrvatsku pravnu argumentaciju oko proglašenja neovisnosti Kosova ocijenio je "dosta slabom", naglasivši kako izlaganje Hrvatske predstavlja miješanje u unutarnje uređenje i političke prilike u Srbiji te ne pridonosi uspostavi dobrosusjedskih odnosa kojima, kako je rekao, svi trebaju težiti.

Hrvatska je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu poručila da Deklaracija o neovisnosti Kosova "nije u suprotnosti ni s jednom odredbom međunarodnog prava" i da njome nije prekršeno nijedno načelo međunarodnog prava ili obvezujuća odluka međunarodne zajednice u odnosu na status Kosova.

Hrvatska je predstavnica rekla da je Kosovo kao autonomna pokrajina u bivšoj SFRJ imala, temeljem Ustava bivše države, "snažne elemente državnosti" koji su mu omogućili da uživa status koji je odgovarao statusu drugih konstitutivnih republika u federaciji. Nakon što je Srbija u ožujku 1989. ukinula tu autonomiju kršeći tada važeći ustav, uslijedila je višegodišnja sustavna represija kosovskih Albanaca koji su, pak, kako je podsjetila hrvatska predstavnica, ogromnom većinom na referendumu izrazili svoju volju za neovisnošću. (hina/metro-portal)

09.12.2009. 15:19:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh