« Život
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
COOL

Neobični novogodišnji običaji širom svijeta

U našim se krajevima uvriježilo pravilo da vam novu godinu prvo treba čestitati osoba suprotnog spola i da je dobro nositi crveno donje rublje

Čudan svijet, čudni običaji
Čudan svijet, čudni običaji (Arhiva)
Više o

doček Nove godine

,

običaji

,

novogodišnje slavlje

Sto ljudi, sto ćudi, kaže se ne bez osnove, pogotovo ako pogledamo novogodišnje običaje širom svijeta. Primjerice, u Argentini se na doček Nove godine ide u ružičastom donjem rublju kako bi se privukla nova ljubav, dok je kod nas običaj nositi crveno. Uz to, Argentinci točno u ponoć iskoračuju prvo desnom nogom.

Brazilci nose bijelo, vjerujući da će tako otjerati zle duhove, preskače se sedam valova i nosi se cvijeće kao dar božici vode Lemaniji. Ako vam se nakon bacanja u vodu cvjetovi vrate, znači da božica nije prihvatila vaše darove. 

Čileanci se za Novu godinu goste lećom kako bi imali posla i novaca, a prije toga kuću očiste metlom kako bi izbacili sve negativne energije. Kolumbijci, s druge strane, hodaju s praznim koferima kako bi sljedeće godine puno putovali.

U Škotskoj je jako važno tko će prvi ući u kuću nakon ponoći, a ta osoba treba donijeti poklone - sol, ugljen, viski i novčiće koji predstavljaju ukus, hranu, toplinu, blagostanje i raspoloženje.

Španjolcima je recept za blagostanje 12 zrna grožđa koje pojedu za svaki otkucaj sata u ponoć, a na Novom Zelandu se u Novu godinu ulazi lupajući u lonce. Rusi imaju također vrlo zanimljiv običaj - želje zapišu na papir, spale ga, pepeo uspu u čašu šampanjca i popiju je minutu iza ponoći. 

31.12.2013. 17:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh