Metro-portal.hr

objavljeno 31.12.2013. 17:13:00
COOL

Neobični novogodišnji običaji širom svijeta

U našim se krajevima uvriježilo pravilo da vam novu godinu prvo treba čestitati osoba suprotnog spola i da je dobro nositi crveno donje rublje

Čudan svijet, čudni običaji
Čudan svijet, čudni običaji (Arhiva)

Sto ljudi, sto ćudi, kaže se ne bez osnove, pogotovo ako pogledamo novogodišnje običaje širom svijeta. Primjerice, u Argentini se na doček Nove godine ide u ružičastom donjem rublju kako bi se privukla nova ljubav, dok je kod nas običaj nositi crveno. Uz to, Argentinci točno u ponoć iskoračuju prvo desnom nogom.

Brazilci nose bijelo, vjerujući da će tako otjerati zle duhove, preskače se sedam valova i nosi se cvijeće kao dar božici vode Lemaniji. Ako vam se nakon bacanja u vodu cvjetovi vrate, znači da božica nije prihvatila vaše darove. 

Čileanci se za Novu godinu goste lećom kako bi imali posla i novaca, a prije toga kuću očiste metlom kako bi izbacili sve negativne energije. Kolumbijci, s druge strane, hodaju s praznim koferima kako bi sljedeće godine puno putovali.

U Škotskoj je jako važno tko će prvi ući u kuću nakon ponoći, a ta osoba treba donijeti poklone - sol, ugljen, viski i novčiće koji predstavljaju ukus, hranu, toplinu, blagostanje i raspoloženje.

Španjolcima je recept za blagostanje 12 zrna grožđa koje pojedu za svaki otkucaj sata u ponoć, a na Novom Zelandu se u Novu godinu ulazi lupajući u lonce. Rusi imaju također vrlo zanimljiv običaj - želje zapišu na papir, spale ga, pepeo uspu u čašu šampanjca i popiju je minutu iza ponoći. 

31.12.2013. 17:13:00
http://metro-portal.hr/neobicni-novogodisnji-obicaji-sirom-svijeta/82466/