« Život
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
COOL

Neobičan foto-safari po ruševinama

Takozvana "lost places" postaju sve omiljeniji motivi hobi-fotografa, a uz vodiče oni svoju strast mogu zadovoljiti potpuno legalno.

Ruševine su privlačan motiv
Ruševine su privlačan motiv (Arhiva)
Više o

fotografija

,

hobi

,

lost places

,

avantura

,

foto safari

"Stop. Zabranjen prolaz. U protivnom - posljedice", stoji na jednoj drvenoj ploči u ograđenoj tvorničkoj ruševini u njemačkom Eberswaldeu, nedaleko od Berlina. Uz debela slova nacrtani su i crna bomba i tamni par očiju.

Gosti ovdje očito nisu dobrodošli. A onda se čuje tiho "klik, klik". Ne radi se o punjenju puške nego o zvuku fotoaparata jednog od sudionika, koji dokumentira zacijelo ozbiljno mišljeno umjetničko djelo. "Ne brinite se", umiruje posjetitelje vodič Thilo Wiebers. "Stanovnici okolnih kuća znaju da smo mi ovdje."

Pitanje sigurnosti

Za berlinsko poduzeće "go2know" Wiebers vodi jednu skupinu od sedam žena i 13 muškaraca po tvorničkom krugu jedne bivše tvornice papira. Jedni su iz njemačkih velikih gradova, drugi iz Nizozemske ili Grčke. Zajednički žele svojim fotoaparatima uhvatiti posebno ozračje propalog mjesta. Prije stotinu godina je u toj tvornici kucalo industrijsko srce proizvodnje papira za obližnji velegrad Berlin. Kad su 1994. valjci i prese zauvijek zašutjeli, zgrada je počela propadati. Pojedincu je zato pristup zabranjen.

Jedna od posjetiteljica iz grupe, Andrea iz Hamburga, priča kako je ranije često na vlastitu ruku išla u napuštene zgrade koje su bile otvorene i fotografirala. "Nekad mi je netko preko interneta dao ideju. Na foto-platformi Panoramio sam onda tražila fotografije tog mjesta. I one su mi onda dale i koordinate." Ali, to joj je postalo nesigurno. "Na forumima pojedini fotografi pričaju da su ih napadali", kaže Andrea.

Zbog takvih rizika organizator go2know nudi sigurne posjete napuštenih zgrada za skupine. Prije toga se pobrine za službeno dopuštenje i može posjetiti zgradu prije nego što njegov vodič u zgradu povede skupinu. Sudionici se tada legalno kreću po zgradi. Tko se prijavi i plati dobije točne GPS-podatke propale zgrade.

Zaraslim stazama skupina stiže do ulaza u tvornicu. Naoružani fotoaparatima, stativima i džepnim svjetiljkama, najprije poput uplašenih kokoši ulaze u tamne podrume nekadašnje tvornice. Ispod zgrade još uvijek teče snažni potok, čija je voda nekoć pokretala tvornički mlin. Snažna buka potoka ispunjava svodove i hale podruma. "Halo, dođite nazad", viče vodič Thilo Wiebers, "najprije ćemo ići u drugom smjeru".

Ulaz u prošlost

Kamo god čovjek pogleda, sve je trošno i propalo. Okolo leži razbijeno prozorsko staklo. Od nekadašnjeg starog skladišta ostali su samo vanjski zidovi i dio krova. Unutra je na podu nastala lokva s algama na čijoj površini se odražava sunce. Andrea se okreće jednom apsurdnom prizoru. Na slomljenoj krovnoj letvi, koja visi skoro do razine lokve, potpuno neoštećena je preživjela jedna žarulja. Kao da usred ovoga propadanja može odmah zasvijetliti. Klik. "Sad me zanima onaj žuti crtež na zidu. Mogao bi biti zanimljiv", dodaje ona i odlazi. Posvuda po zidovima su takozvani tagovi, grafiti, slike i instalacije. One su nastale tijekom raznih umjetničkih projekata proteklih godina.

Uzmi slike, ostavi samo tragove stopa

Već nekoliko godina hobi-fotografi iz cijeloga svijeta na propalim i zapravo nepristupačnim mjestima pronalaze estetsko-morbidne motive. Taj trend fotografije nazivaju "urbexen" ili "urban exploring" (urbano istraživanje). Njihovo zlatno pravilo glasi: "Take nothing but pictures, leave nothing but footprints" (Nemoj ništa napraviti osim fotografija, nemoj ništa ostaviti osim otisaka stopala).

Uz fascinaciju prolaznošću mnoge privlači avanturizam takvih posjeta, kao i zanimanje za prošlost. Preko interneta oni razmjenjuju fotografije "lost places", primjerice na blogu Rottenplaces. Unutar te zajednice postoje pravi natječaji, kako priča sudionik obilaska iz Nizozemske, Wolfgang: "U Nizozemskoj sam član u profesionalnom foto-klubu. Moje slike uvijek pobjeđuju."

Sporan hobi

Dok sudionici fotografiraju, vodič Thilo Wiebers je vani podignuo šator i na stol servirao hladno piće. Fotografi se spuštaju na stolice za kampiranje. Neki se poznaju s ranijih obilazaka, ozračje je opušteno i ugodno. Tako na kraju dana ostane još vremena za opušteno čavrljanje.Ali, ima i kritika, to zna vodič Wiebers. "Strogo gledano 'urbexen' je neovlašten ulazak na tuđi posjed, ako fotografi ne dobiju dopuštenje vlasnika." I kod bivše tvornice papira susjedi budno prate što se događa. Jedna žena preko ograde viče prema posjetiteljima da nemaju što tamo tražiti. Voditelj obilaska objašnjava da imaju službeno dopuštenje i susjeda se povlači.

Piše: Frederike Müller/Anto Janković/DW
02.09.2013. 17:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh