« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
PROBLEMI

Nemoguća misija na Sredozemlju

Rijeka izbjeglica koje se preko Sredozemlja pokušavaju domoći Europe ne presušuje. Pred afričkom sredozemnom obalom plovi sve više vojnih brodova koji pokušavaju spriječiti ilegalni prelazak

Kad se napokon domognu kopna ...
Kad se napokon domognu kopna ... (Arhiva)
Više o

Sredozemlje

,

izbjeglice

,

sjeverna Afrika

Plavo more, nebo bez oblačka. Opskrbni brod Bundeswehra se polako kreće kroz valove Sredozemlja. Dan prije je napustio luku Cagliari na Sardiniji i uputio se prema libijskoj obali. Njemačko vojno plovilo sudjeluje u akciji Europske unije „Sophia" kojoj je, kako kaže zapovjednik broda Andreas Schmekel, cilj smanjenje ilegalne migracije preko Sredozemlja.

Znači Bundeswehr je u lovu na krijumčare ljudi. No brojke govore nešto drugo: dosada je u sklopu ove akcije spašeno preko 13.000 osoba. Istodobno je uhićeno samo 68 krijumčara. Dakle misije „Sophia" je prije svega spasilačka misija.

Gore nego u Afganistanu

A to će po svoj prilici i ostati. Kako tvrde mediji širom europskoga kontinenta, broj onih koji se, zbog zatvaranja balkanske rute, u Europu uputiti preko Libije je u drastičnom porastu. Sredozemlje je sve samo ne laka zadaća za trošna plovila kojima krijumčari nesretnike sve češće šalju u smrt.

Prije nekoliko dana je, uz ne pretjeran odjek europske javnosti, život u moru izgubilo preko 500 izbjeglica. I na dane poput današnjega kada se s Bundeswehrovog broda čini da je more mirno, valovi nesmiljeno valjaju i svaki prelazak u manjem plovilu čine opasnim. Posada njemačkog vojnog broda je početkom travnja spasila više od 700 brodolomaca.

Pripadnica sanitetskog odjela broda Kristin B. često je i po 36 sati u neprekidnoj akciji. "Nisam si prije mogla ni zamisliti da na jedan drveni brodić stane preko 500 osoba", kaže Kristin koja je, usprkos činjenici da je već sudjelovala u misiji u Afganistanu, šokirana onima što se događa na Sredozemlju.

Borba protiv ilegalnih migracija u Sredozemlju

"Bijede ima i u Afganistanu. Ali na ovim ljudima se doslovno vidi kroza što su sve prošli. Kada jednom vidite kako ljudi skaču u more, to na vas ostavi traga", kaže ova pripadnica Bundeswehra.

Dok na pučini nema izbjegličkih brodica, posada se bavi svakodnevnim zadaćama. Vatrogasne i vojne vježbe, održavanje broda. Dočasnik Jan S. provjerava rasvjetu u kontejnerima za smještaj izbjeglica. „Ova misija se razlikuje od svega što smo dosad radili. Nikad ne znaš što te čeka", kaže ovaj mornar. I on je bio u službi kada je „Frankfurt am Main" spasio preko 700 brodolomaca. „Nemoguće je opisati tu razinu stresa", kaže on. Pomalo ga frustrira činjenica da je osnovna zadaće ove misije, onemogućavanje posla krijumčarima, gotovo nemoguća. Krijumčari svoje brodice doprate do međunarodnih voda znajući da će se o njihovim „mušterijama" pobrinuti europski vojni brodovi. I bježe natrag na obalu. Teritorijalnim vodama Libije vojni brodovi misije „Sophie" nemaju pristupa. I krijumčari to dobro znaju.

Svatko od članova posade ovdje na brodu je svjestan činjenice da ova misija sama neće zaustaviti migrantski problem. Zapovjednik Schmekel, kao pravi morski vuk izvlači i prikladnu poslovicu: „Na moru se ne može riješiti niti jedan problem koji je nastao na kopnu."

Piše: Daniiel Pelz/DW
24.04.2016. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh