« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
DVOJE MRTVIH

Nema opasnosti od trovanja plinom u tvrtci Portun-Ferrum

Nakon što su prije nekoliko dana dvojica radnika smrtno stradala, prošla je opasnost za ljudsko zdravlje na tom području

Nema opasnosti od trovanja plinom u tvrtci Portun-Ferrum
Nema opasnosti od trovanja plinom u tvrtci Portun-Ferrum (Damir Krajač/Cropix)
Više o

plin

,

DJ Chill

,

16. rujna

Na temelju praćenja koncentracija kisika, ugljikova monoksida, ugljikova dioksida i metana na objektu Portun-Ferum d.o.o. iz Priobalne 15 u Susedgradu, gdje su u subotu smrtno stradala dvojica radnika, zaključeno je kako je prošla akutna opasnost za ljudsko zdravlje na tom području, priopćilo je danas Ministarstvo zdravstva.

Mjerenja su obavljana svakodnevno od subote, 18 rujna u 23 sata, do srijede, 22. rujna u 12 sati, i svi nalazi su bili uredni, ističe Ministarstvo.

Zbog brojnih nepoznanica u vezi s plinom ili plinovima koji su uzročnici smrtnog trovanja dvojice radnika, biti će napravljen plan daljnjeg nadzora objekta i njegove okolice.

Zaposlenici tvrtke Portun-Ferrum u subotu, 18. rujna, umrli su u podrumu tvrtke od trovanja plinom, a sve okolnosti nesreće još uvijek nisu poznate. Njihov kolega koji im je htio pomoći i uspio se izvući iz podruma, te dvojica policajaca koja su prvi došli na mjesto nesreće, također su imali simptome trovanja plinom te im je pružena liječnička pomoć.

Kalinić: Svemu je uzrok ilegalni opasni otpad

Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić ustvrdio je danas da je smrt dvojice radnika u podrumu tvrtke Portun Ferrum povezana s ilegalnim ukapanjem opasnog otpada, zbog čega se cijeli slučaj pokušava zataškati.

"Ne znam tko to pokušava zataškati, ali radi se o problemu za koji je zaduženo Ministarstvo za prostorno uređenje i zaštitu okoliša", kazao je. Tvrdi da njegov ured nije na vrijeme obaviješten o nesreći te da mu nije jasno zašto se na njih pokušava prebaciti odgovornost za slučaj.

"Javna je tajna da postoji mnogo lokacija na kojima se odlaže opasan otpad. Već smo čistili neka mjesta u Zagrebu o kojima smo anonimno obaviješteni, a Ministarstvo je puno prijava za cijelu Hrvatsku", istaknuo je. Smatra da je problem što Hrvatska nema adekvatne spalionice opasnog otpada pa se tek manji dio šalje na uništavanje u Sloveniju.

Odbacio je medijske tvrdnje da je njegov ured trebao organizirati izvlačenje tijela dvojice poginulih radnika, njihovo slanje na obdukciju te uzimanje uzoraka za toksikološko vještačenje.

"Za vađenje tijela opremljeni su jedino vatrogasci, ako ih je netko mogao izvaditi na tijelima se mogla napraviti i obdukcija", ustvrdio je, dodajući da njegov tim nije nadležan za uzimanje bilo kakvih uzoraka. (hina/metro-portal)

23.09.2010. 12:18:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh