« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
MA DA?

Bandić o krizi u Zagrebu: Moglo je biti i gore

Zagreb nije pod staklenim zvonom i dijeli sudbinu Hrvatske, rekao je Bandić o posrnulom gradskom proračunu u

Milan Bandić
Milan Bandić (Goran Mehkek / CROPIX)
Više o

recesija

,

Milan Bandić

,

gradski proračun

,

komunalne usluge

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je rekao da je, u doba recesije, gradski proračun manji 10 do 13 posto od planiranog, ali je situacija, kaže, ipak bolja nego što se to očekivalo s obzirom da su u drugim gradovima i županijama proračunski prihodi manji i 20 posto.

"Da je moglo biti gore - točno je, jer Zagreb nije pod staklenim zvonom i dijeli sudbinu Hrvatske", kazao je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi najavljujući rebalans proračuna za listopad.

Naglasio je kako su stabilnije proračunske prihode uspjeli postići zahvaljujući uštedi u gradskim uredima i zavodima te efikasnijoj naplati potraživanja.

"To sam očekivao i u Zagrebačkom holdingu, ali tamo za to očigledno nemaju sluha", dodao je Bandić napominjući da su za godinu i pol dana mogli uštedjeti oko 100 milijuna kuna, kao što su to učinili i u gradskoj upravi, pa bi sada mogli lakše poslovati.

"Grad Zagreb nikom nije ostao dužan pa tako neće ni Holdingu, ali će ondje ubuduće morati raditi isti posao za manje novca", rekao je Bandić odgovarajući na pitanje kada će Holdingovoj podružnici "Zagrebačke ceste" Grad platiti oko 200 milijuna kuna za obavljeni posao. "Pola duga već smo riješili, a do kraja studenoga nećemo biti dužni ni lipe, no najprije treba utvrditi tko je toj podružnici naručio dodatni posao", dodao je.

Nema više špajz-karti

Zamoljen da komentira pojedine novinske napise da će kvaliteta komunalnih usluga pasti jer gradonačelnik ne daje novac Holdingu, rekao je: "Bandić ništa ne daje, to je novac građana, a biti odgovoran prema tome ne znači revanšizam nego inzistiranje na čistim računima".

>>U Zagrebu nestalo 195 milijuna kuna?

Obećao je također da će male komunalne akcije biti u cijelosti realizirane do kraja godine. "Do sada smo podružnicama svakog mjeseca isporučivali novac na temelju njihovih 'špajz-karti', no sada treba podvući crtu, kako bi ih privoljeli na bolji rad".

Cibona mora pokazati čiste račune

"Čiste račune" Bandić je zatražio i od uprave "Cibone". "Izvještaj o poslovanju, revizijski izvještaj i izvještaj o kvadraturi prostora za komercijalne svrhe preduvjeti su da dobiju novac iz proračuna", rekao je.

Govoreći o nedavnim poplavama u Zagrebu, pročelnik Ureda za upravljanje u kriznim situacijama Pavle Kalinić naveo je da je jedini ekces na zagrebačkom području imala Ivanja Reka gdje je poplavljeno nekoliko podruma, ali da je Grad pomogao Zagrebačkoj županiji slanjem vatrogasaca iz nekoliko dobrovoljnih vatrogasnih društava te opreme na poplavljena područja.

Bandić je izvijestio i o susretu s premijerkom Jadrankom Kosor s kojom je razgovarao o tri projekta važna za Grad Zagreb i za državu, a među kojima je i nabavka 60 niskopodnih tramvaja.(hina/metro-portal)

22.09.2010. 17:47:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh