« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
CAR!

Neke zanimljive stvari o Hugu Chavezu

Prije tri dana umro je Hugo Chavez, predsjednik Venezuele - neki od njegovih poteza i izjava već su legendarni

Hugo Chavez bio je osebujna ličnost
Hugo Chavez bio je osebujna ličnost (Arhiva)
Više o

Hugo Chavez

Volio je bejzbol, a mrzio golf, državnicima je poklanjao slike koje je sam naslikao... Ima još puno toga što vjerojatno niste znali o Hugu Chavezu, predsjedniku Venezuele koji je umro 5. ožujka. Imao je 58 godina. Iako je njegov socijalizam, kao nažalost i svaki socijalizam u povijesti, postao poligon za uravnilovku u kojoj su ljudske slobode gažene na razne načine, mora se priznati da su mnoge njegove teorije bile, u najmanju ruku, zanimljive, ako ne i zadivljujuće.

Evo nekih stvari koje možda nisu poznate poput govora u UN-u u kojoj je Busha proglasio samim vragom rekavši da nakon njegovog govora sve smrdi po sumporu.

1. Chavez je zabranio Coca-Colu Zero u lipnju 2009. godine tvrdeći da je napitak s malo kalorija nezdrav - ali nije detaljnije objasnio na koji način šteti zdravlju. Tkogod je čitao o otrovnim svojstvima aspartama kojega u niskokaloričnim napitcima ima u ogromnim količinama, složit će se s Chavezom.

2. Obećao je da će ukinuti Halloween, tj. Noć vještica u svom tjednom televizijskom obraćanju naciji. On je ovaj praznik nazvao „imperijalističkim terorom" koji za cilj ima utjerivanje straha u kosti drugim nacijama. Nemamo komentara.

3. Chavez je bio dugogodišnji obožavatelj bejzbola i za vrijeme posjeta Sjedinjenim Američkim Državama 1999. godine čak je izveo i početno bacanje na jednoj utakmici. Za vrijeme istog tog boravka, Chavez je zazvonio i na zvono njujorške burze.

4.  Koliko je volio bejzbol, toliko nije volio golf. U svojoj emisiji „Halo predsjedniče" nazvao je ovu igru „buržoaskim sportom" i kritizirajući igrače da su lijenčine jer se voze po terenu od rupe do rupe u smiješnim vozilima. Inzistirao je na tome da se jedina dva terena za golf zatvore pošto u zemlji previše siromašnih živi u užasnim uvjetima dok se ovi tereni svakodnevno dotjeruju do savršenstva. Kad se malo prouči pogubni utjecaj na okoliš inače predivnih travnatih terena, mnogi bi se složili s Hugom.

5. Tijekom 2005. godine Chavez je posjetio Bronx, gdje je tijekom govora u jednoj evangelističkoj crkvi okupljenima obećao gorivo po nižoj cijeeni. Uz pomoć Citgo petroleuma, američkoj ispostavi državne naftne kompanije Venezuele, on je siromašnim stanovnicima Bronxa dopremio lož ulje po 40 posto nižoj cijeni. Kompanija je također obećala ulaganja od 3,6 milijuna dolara kako bi se stvorili dodatni poslovi u Bronxu. 

6. Chavez je također smatrao da je kapitalizam odgovoran za nestanak života na Marsu, a to je i javno spomenuo na govoru koji je održao 2011. godine. 

7. Iako nije bio obožavatelj kapitalizma, bio je veliki fan Twittera. U trenutku smrti imao je više od 4 milijuna osoba koje su ga pratile na ovoj socijalnoj mreži, a svom trimilijuntom pratitelju poklonio je stan. 

8. Bio je veliki poklonik Fidela Castra. Tijekom proslave njegovog sedamdeset petog rođendana, Chavez mu je zapjevao slavljeničku pjesmu pridruživši se jednom vokalnom sastavu.

9. Imao je umjetničku crtu: u prosincu 2011. godine darovao je predsjednici Argentine Cristini Fernandez de Kirchner sliku koju je sam naslikao. Na slici se nalazila predsjednica de Kirchner sa svojim pokojnim suprugom Nestorom, bivšim argentinskim predsjednikom. Chavez je ovim povodom izjavio: "Ljudi mi ne vjeruju da sam ja to naslikao. Morao sam koristiti teoriju o boji i slične stvari da bih ovo naslikao",

08.03.2013. 18:24:42
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Snježana
    08.03.2013. 22:52
    Možda ekscentričan, ali meni nadasve jako simpatičan! Zbogom Hugo, vječna ti slava...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh