« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
milorad dodik:

Neka se Mesić ne brine o Republici Srpskoj

Dodik smatra da Mesić svojim izjavama skreće pozornost s Polančecovih optužbi, te mu savjetuje da se više brine za Hrvate u BiH

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

Milorad Dodik

,

Stjepan Mesić

,

Damir Polančec

,

Podravka afera

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik optužio je hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da se nepotrebno miješa u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine i da time zapravo pokušava skrenuti pozornost s optužbi što ih je na njegov račun iznio bivši potpredsjednik hrvatske vlade Damir Polančec u slučaju Podravke.

Reagirajući na izjavu što ju je predsjednik Mesić dao novinarima u subotu u Zadru, gdje je ustvrdio kako BiH ne može funkcionirati na način predviđen Daytonskim sporazumom jer Dodik čini sve da razbije tu državu, premijer RS-a u pisanom je priopćenju dostavljenom medijima kazao kako je "krajnje je vrijeme da se hrvatski predsjednik prestane brinuti o Republici Srpskoj te da bi bilo bolje da svoju brigu usmjeri na Hrvate u BiH koji su u potpunosti marginalizirani".

Dodik tvrdi kako su Hrvati u BiH u takvoj poziciji zahvaljujući i "Mesićevoj neodgovornoj politici". Dodik u priopćenju navodi kako predsjedniku Mesiću ovo nije prvi put da se "kad god ima osobnih problema u vlastitoj zemlji nepozvan prihvaća arbitriranja oko BiH".

"Umjesto da vlastitoj javnosti odgovori na optužbe što ih je na njegov račun izrekao Damir Polančec o upletenosti u aferu Podravka, Mesić, bježeći od istine, pažnju Hrvatske i ostale javnosti želi preusmjeriti na za njega uvijek dežurne krivce - RS i premijera Milorada Dodika, pa i na Srbiju", stoji u Dodikovoj izjavi.

Dodikov ured tvrdi i da "odlazeći predsjednik Mesić mora ponuditi i odgovor o protjerivanju 200.000 Srba iz Hrvatske", nazivajući to najvećim etničkim čišćenjem 20. stoljeća u Europi.

U razgovoru s novinarima u Zadru predsjednik Mesić je, osvrćući se na aktualnu situaciju u susjednoj BiH, rekao da je u toj zemlji Daytonski sporazum zaustavio rat, no da nema mehanizama da ta država danas funkcionira.

''Premijer RS-a Dodik čini sve da razbije BiH. Danas u Republici Srpskoj živi tek osam posto Bošnjaka i Hrvata od nekadašnjih 48 posto, a Dodik bi u takvim okolnostima provodio referendum o izdvajanju što mi ne prihvaćamo'', kazao je Mesić.

Hrvatski predsjednik ocijenio je i kako "Beograd vodi neiskrenu politiku prema BiH, ljubi se s Dodikom, dočekuje ratnu zločinku Biljanu Plavšić, u biti podržava opciju koja razara BiH". (hina/metro-portal)

31.10.2009. 18:15:11
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    emin
    01.11.2009. 11:37
    Dodik je ispricana prica,dole sa njih, imam konkretan dogovor:Predlazem da se Kosovo vrati u sastav Srbije a za uzvrat se ukine RS i bude jedan Predsjednik u multikulturnom drustvu BiH i Srbije i da na taj nacin smanjimo patnje samima i svijetu.Ne slusajte Ameriku koja ima za namjeru da uvjek pravi probleme,zahvaljujem
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh