« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina
OPASAN NEDOSTATAK

Nedostatak joda kod djevojaka - jako opasan za njihove buduće bebe

Jod je ključan za tijelo, a veliku ulogu igra u trudnoći - nedostatak može izazvati i mentalnu retardaciju kod beba

Više o

trudnoća

,

jod

,

jod u trudnoći

,

mentalna retardacija

,

štitna žljezda

,

tiroidna žljezda

Najnovije britansko istraživanje zabrinulo je liječnike rezultatima da više od dvije trećine britanskih teenagerica ima manjak joda u krvi. S obzirom na utjecaj joda u trudnoći, to bi moglo ugroziti buduće generacije jer manjak joda može kod beba uzrokovati niz abnormalnosti, uključujući i mentalnu retardaciju.

Dr. Mark Vanderpump koji je vodio istraživanje tvrdi da utjecaj nedostatka joda u trudnoći nikako ne treba podcijeniti "Mali nedostatak joda utjecat će već na kognitivne sposobnosti djece, a srednji do jači nedostatak može smanjiti kvocijent inteligencije stanovništva za 10-15 bodova."

Glavna funkcija joda u organizmu odnosi se na sintezu tiroidnog hormona, proizvoda žlijezde štitnjače. Više od 60% zaliha joda u organizmu nalazi se pohranjeno u štitnjači, žlijezdi koja je ključni regulator metabolizma. Ostatak se nalazi u krvi, mišićima te kod žena u jajnicima. Tiroidni hormon također je među glavnim regulatorima rasta i razvoja, pa je jod neophodno osigurati u djetinjstvu.

S obzirom na to da je kod britanskih teenagerica uočeno kako ih više od polovice ima blagi, a 16 posto srednji nedostatak joda, pratit će ih se kad budu ostale u drugom stanju kako bi se spriječio negativan utjecaj na još nerođenu djecu.

Ovaj se nedostatak može nadomjestiti uzimanjem nadomjestkom minerala, vitamina i folne kiseline za vrijeme trudnoće, a britanski stručnjaci također traže da se i u Velikoj Britaniji kao što se to radi u Švicarskoj i SAD-u (a i u Hrvatskoj) jod dodaje u konzumnu sol. Taj je način najisplativiji i najučinkovitiji smatraju britanski stručnjaci. 

Znaci deficita joda uključuju poremećaj rada štitnjače poznat kao hipotireoza (slab rad ove žlijezde, usporen metabolizam, zamaranje), osjećaj letargičnosti i debljanje.

Jod je svakako najbolje uzimati u hrani pa evo popisa namirnica bogatih jodom: 

Kuhinjska sol, jodirana, 1 čajna žličica: 400 mcg

Bakalar, 100 g: 100-400 mcg

Jaje: 18-26 mcg

Kravlji sir: 26-71 mcg

Škampi, 100 g: 21-37 mcg

Kuhana govedina 100 g: 8 mcg

Sir - tvrdi, 33 g: 5-23 mcg

02.06.2011. 10:48:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh