« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
ISPADI U SNU

Ritanje i udaranje u snu prvi nagovještaj Parkinsonove bolesti

Parkinsonova bolest najpoznatija po simptomima kao što su usporenost i drhtavica, ali malo tko zna da joj često prethode naizgled nepovezani dinamični simptomi

Ritanje i udaranje u snu prvi znak Parkinsonove bolesti
Ritanje i udaranje u snu prvi znak Parkinsonove bolesti (Deviantart)
Više o

Parkinsonova bolest

,

simptomi

Ritanje i bjesomučno udaranje u snu može biti prvi znak Parkinsonove bolesti, tvrdi Simon Lewis, neurolog sa Instituta za istraživane mozga i uma pri Sveučilištu Sydney. On kaže da ljudi nisu ni svjesni da Parkinsonova bolest može imati mnogo ranih manifestacija. „Vjerojatno najdramatičniji njen simptom je REM-fazni poremećaj spavanja. Za pacijente s Parkinsonovom bolešću se zna da nerijetko imaju 'ispade' u snu prilikom kojih udaraju osobu koja s njima dijeli krevet.", rekao je Lewis.

Uz priopćenju Instituta se navodi kako je Parkinsonova bolest najpoznatija po simptomima kao što su usporenost i drhtavica, ali malo tko zna da joj često prethode naizgled nepovezani simptomi poput gubitka osjeta mirisa, nagle promjene raspoloženja, konstipacija i poremećaji u spavanju. Problemi s razmišljanjem i pamćenjem također su uobičajeni; pacijenti su izloženi šest puta većem riziku od dijagnoze demencije nego drugi ljudi.

Institut je u svijetlu svega navedenog složio i program Prvih koraka kojemu je cilj dodatno informirati ljude kojima je dijagnosticirana Parkinsonova bolest.

02.06.2011. 15:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh