« Svijet
objavljeno prije 15 godina
IZRAEL TVRDI:

Nećemo mijenjati politiku zbog Obaminog govora

Izraelska vlada planira nastaviti daljnju gradnju u postojećim židovskim naseljima na okupiranom palestinskom teritoriju.

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Izrael

,

Palestina

,

bliskoistočni mirovni proces

,

židovska naselja

,

Obama govor Kairo

Izraelski dužnosnici izjavili su kako se neće odazvati pozivu američkog predsjednika Obame da se zaustavi širenje naselja na okupiranom teritoriju na kojem Palestinci žele uspostaviti svoju državu.

Anonimni dužnosnici kažu kako će vlada dopustiti gradnju unutar postojećih naselja na Zapadnoj obali kako bi osigurala smještaj rastućim obiteljima, piše AP koji dodaje kako će takav stav zasigurno izazvati politički sukob Izraela i SAD-a.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbija uspostavu palestinske države i ne želi zaustaviti gradnju naselja. U izraelskom odgovoru na Obamin govor navodi se kako se Izrael nada da će njegove riječi pomoći dolasku "novog razdoblja pomirbe" na Bliski istok, no naselja niti bilo kakva druga sporna pitanja se uopće ne spominju.

U svom obraćanju islamskom svijetu u Kairu, Obama je jučer rekao da SAD ne priznaje legitimnost židovskih naselja na okupiranom teritoriju i pozvao Izrael da zaustavi izgradnju. Tijekom današnjeg posjeta Njemačkoj američki predsjednik pozvao je na uspostavu neovisne palestinske države te izjavio da je 'trenutak da djelujemo sada'.

Ako ovaj, navodno ozbiljni politički sukob bliskih suradnika eskalira, slijedi vidjeti hoće li to, kojim čudom, dovesti do primjene 'buldožer metoda' kakve Izrael godinama nesmiljeno primjenjuje na palestinskim kućama kako bi 'organizirao' prostor za nova židovska naselja.

05.06.2009. 14:32:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh