« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
SUMMIT G20

Ne znamo što će se dogoditi

Pred summit G20 u Hamburgu čitavu Ameriku kao da zanima samo prvi susret Trumpa i Putina. Njih dvojica svakako imaju tema za razgovor, a Trump je u Europu ispraćen uz brojna, suprotstavljena očekivanja

Hoće li Putin zbuniti Trumpa
Hoće li Putin zbuniti Trumpa (Arhiva)
Više o

Vladimir Putin

,

Donald Trump

,

summit G20

Kako li će biti? Ledeno ili naglašeno prijateljski? Politički Washington kao da se uoči susreta čelnika zemalja G20 zanima samo za prvi sastanak Donalda Trumpa i Vladimira Putina. Je li se američki predsjednik dobro pripremio? Hoće li popustiti pred Rusima?

Ipak, na agendu se neplanirano visoko popela situacija na Korejskom poluotoku. Nakon što je Pjongjang prvi put uspješno testirao interkontinentalnu raketu, međunarodna zajednica stoji pred izazovom da zaustavi režim Kima Jonga Una.

„Predsjednik Trump očekuje od ostalih zemalja G20 solidarnost i jasne osude posljednjih agresivnih poteza Sjeverne Koreje", smatra Nile Gardiner iz konzervativne zaklade Heritage. Prije svega će, dodaje, biti izvršen pritisak na Peking za koji se smatra da ne provodi ozbiljno sankcije protiv Pjongjanga.

Trumpovi savjetnici zabrinuti?

Visoko na listi Trumpovih prioriteta u Hamburgu bit će Iran i Sirija. Pred summit je stigla ponuda američkog državnog tajnika Rexa Tillersona Rusima da zajednički pokušaju uspostaviti zonu zabrane letenja nad Sirijom.

No sve to nije ni izbliza zanimljivo, pogotovo za američke kabelske televizije, kao što je to susret dvojice svjetskih moćnika, Trumpa i Putina, kojem se pridaju gotovo epski epiteti. Inače se od samog summita G20 ne očekuje spektakl: „Ti summiti su ionako uvijek dosadni", rekao je recimo jedan voditelj na TV-postaji FoxNews. Teško je očekivati značajnije promjene u američkoj odluci da napusti Pariški sporazum o klimi, što je unijelo razdor prije svega između Washingtona i Berlina.

Pa ipak, Trump bi mogao uspješno prebroditi Hamburg - ukoliko bude poslušao umjerenije među svojim savjetnicima, kaže stručnjak za sigurnosnu i vanjsku politiku Thomas Wright iz instituta Brookings. Sve će biti dobro, kaže ovaj stručnjak, ako Trump ne pokuša iskoristiti veliku pozornicu za svoje poruke u stilu America first.

Wright pretpostavlja da bi Trump mogao pokušati s Putinom napraviti neki veliki dealkojim bi se podičio. „Njegovi savjetnici u Bijeloj kući su duboko zabrinuti jer se plaše da će se Trump upustiti u nekakav slabo održivi dogovor s Putinom", kaže on. Dogovor o Siriji ili Ukrajini možda.

„Poruka snage"

Navodno je Trump dao nalog suradnicima da pripreme popis mogućih ustupaka ruskoj strani. Nije tajna da Moskva najprije traži ukidanje sankcija koje je otpočela prethodna administracija Baracka Obame. Među jastrebovima u SAD-u to ne bi bilo dobro primljeno.

Tako i Nile Gardiner kaže da bi američki predsjednik u susretu s ruskim kolegom trebao pokazati snagu vođe. „On mora poslati poruku snage i odlučnosti i Putinu jasno dati na znanje da Rusija mora okončati okupaciju Krima i povući sve svoje snage iz Ukrajine." Ako se to ne dogodi, dodaje Gardiner, sankcije trebaju ostati na snazi.

Pitanje je hoće li navodno rusko miješanje u američki izborni proces uopće biti tema susreta. „Ne postoji čvrsta agenda", rekao je Herbert Raymond McMaster, Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost. „Mnogi u Bijeloj kući s napetošću očekuju što će se dogoditi", kaže Thomas Wright. „Mi jednostavno nemamo pojma što će se dogoditi."

Piše: Alexandra von Nahmen/DW
07.07.2017. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh