« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
SULUDE TEORIJE

Ne vjerujte zdravstvenim savjetima poznatih jer govore gluposti

Upijanje sperme, radikalne dijete, slikonske narukvice i slična 'magična' rješenja koje promoviraju poznati najobičnija su prijevara, tvrde stručnjaci

Ashton Kutcher i Demi Moore
Ashton Kutcher i Demi Moore (Getty Images)
Više o

detoksikacija

,

prehrana

,

dijete

,

silikonska narukvica

,

zdravstveni mitovi

Ako mislite da će vam silikonske narukvice povećati energiju ili radikalne i bizarne dijete pomoći da smršavite znajte da se varate. Skupina SAS (Sense About Science) izradila je godišnju listu  najgorih slučajeva znanstvenih zlouporaba u medicinskom smislu koje promoviraju poznate ličnosti, pop zvijezde, glumci i ostali. Lista je izrađena „kako bi se poznatima pomoglo staviti do znanja gdje griješe i da javnost otkrije pozadinu tvrdnji iza kojih stoje celebrityji".

U dijelu za zdravlje i fitnes SAS-ovci kao primjere navode nogometaša Davida Beckhama i zaručnicu princa Williama Kate Middleton koji su primijećeni kako nose silikonske narukvice s hologramima koje, prema tvrdnjama proizvođača, povećavaju razinu energije onoga tko ih nosi i poboljšavaju opće tjelesno stanje.

Zatim se spominju supermodel Naomi Campbell, glumac Ashton Kutcher i Demi Moore koji prakticiraju dijetu temeljenu samo na javorovom sirupu, limunovom soku i papru (osim toga ništa ne konzumiraju po dva tjedna).

Campbell je jednom prilikom kad je gostovala kod legendarne Oprah Winfrey izjavila da je ova dijeta „idealna za čišćenje tijela s vremena na vrijeme".

SAS-ovci pak tvrde da ogromna većina ovakvih slučajeva uopće nema znanstveno uporište te da se radi o promoviraju teorija, terapija i kampanja koje nemaju nikakvog znanstvenog smisla (ali zato imaju ekonomskog). Pop zvijezda Sarah Harding izjavila je za časopis Now da preko svoje hrane posipa mrvice ugljena tvrdeći da „nema nikakvog ukusa i da navodno upija sve štetne stvari iz tijela".

Dr. John Elmsley, stručnjak za kemiju, na zahtjev SAS-a je komentirao izjavu pop zvijezde i objasnio da je poznato da ugljen upija toksične molekule kad se koristi u gas maskama ili u obradi kanalizacijskog otpada, ali da je „potpuno nepotreban kad je u pitanju prehrana jer je tijelo samo po sebi sposobno ukloniti loše i 'štetne stvari'".

Poznati 'borac iz kaveza' Alex Reid je za tabloid The Sun rekao da „nanovo upija" vlastitu spermu kako bi se bolje pripremio za borbu. „U biti je jako dobro za muškarca da se seksa bez zaštite po uvjetom da ne ejakulira. Ja vjerujem da je sve to sjeme jako hranjivo. Jedna žlica sperme jednaka je (u hranjivom smislu, smatra Reid) odresku, jajima, limunu i narančama. Ja je nanovo upijam u svoje tijelo i to me samo dodatno napaljuje za borbu", rekao je Reid prošlog travnja.

Međutim, John Aplin, znanstvenik i stručnjak za istraživanja reprodukcije pri Sveučilištu Manchester, kaže da sperma ne može biti nanovo upijena jednom kad se stvori u testisima.

„Štoviše, spermiji umiru već nakon nekoliko dana, a hranjiva vrijednost samog ejakulata je vrlo mala", potvrdio je Aplin SAS-ovcima. Kako biste se mogli suprotstaviti svim suludim zdravstvenim i fitnes savjetima poznatih, SAS je objavio kratak popis lako pamtljivih smjernica:

  • Ništa nije bez kemikalija. Sve je napravljeno od njih, samo je pitanje koje kemikalije su upotrijebljene.
  • Detoksikacija je marketinški mit: naše vlastito tijelo ju obavlja samo od sebe bez ikakve pomoći skupocjenih napitaka i suludih dijeta.
  • Nema potrebe za umjetnim povećanjem energije: do djelovanja svih naših tjelesnih funkcija dolazi bez ikakvih energetskih pojačanja
  • Energija i dobro tjelesno stanje i forma rezultat su pravilne ishrane i vježbanja - nema prečaca.
11.08.2011. 19:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh