« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
MRSIĆ

Ne razmišlja se o produljenju radnog staža

Imamo 330 tisuća nezaposlenih, od toga 130 tisuća mladih, i treba raditi na otvaranju novih radnih mjesta i njihovu zapošljavanju

I dalje je 65 godina granica za odlazak u mirovinu
I dalje je 65 godina granica za odlazak u mirovinu (Arhiva)
Više o

mirovina

,

mirovinski sustav

,

radni staž

,

odlazak u mirovinu

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na upite novinara o mogućnosti produljenja radnog staža te onemogućavanja odlaska u mirovinu prije 65. godine života, kazao je kako se o tome trenutno ne razmišlja.

Imamo 330 tisuća nezaposlenih, od toga 130 tisuća mladih, i treba raditi na otvaranju novih radnih mjesta i njihovu zapošljavanju, izjavio je ministar Mrsić novinarima u Jasenovcu gdje je u Spomen području Jasenovac nazočio komemoraciji žrtvama koncentracijskog logora.

Ocijenio je kako je problem hrvatskog mirovinskog sustava, za razliku od europskih zemalja, da imamo najmanji broj ljudi koji su otišli u mirovinu sa 65 godina života i 40 godina mirovinskog staža, odnosno samo 18 posto.

Imamo više od 27 posto radnika koji su otišli u invalidsku mirovinu jer je u Hrvatskoj stav da kada kod nekoga dođe do oštećenja zdravlja automatski odlazi u invalidsku mirovinu koja je manja od starosne. Cilj nam je, naglasio je ministar Mrsić, da za sve te ljude vidimo koliko još mogu raditi i na kojem radnom mjestu, odnosno da se prenamjene i nastave raditi u istoj tvrtci na nekom drugom radnom mjestu.

Najavio je kako su to sve mjere koje će država primjenjivati, i preko Fonda za rehabilitaciju invalida i potpore tvrtkama nastojati zadržati te ljude u radnom procesu, kako bi oni završili svoj radni vijek i imali bolju mirovinu nego sada.

To nije nikakva nova mjera niti najava produženja dobi za odlazak u mirovinu, nego mjera države koja će omogućiti ljudima da rade koliko budu mogli, a ne da ih se nasilno tjera u invalidsku mirovinu, rekao je.

U vezi s mogućnosti dokupa mirovinskog staža, Mrsić je kazao kako je to institut koji traje već godinama.

Vidjet ćemo što to znači za državu, a što za ljude koji odlaze u mirovinu i na koji način to napraviti. To je jedan od modela koji razmatramo, a konačnu odluku ćemo donijeti kada sve stavimo na stol, izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

22.04.2012. 18:11:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Robertini
    22.04.2012. 22:32
    AMEN to that!

    Kako će se ovi starci inače nositi s zahtjevima EU, majke ti...ej, bi, ej, bi
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh