« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
EKO EKO

Josipović i Milanović u zelenoj čistki

Preko 20 tisuća volontera, u društvu predsjednika i premijera, čistilo je dana divlje deponije po Hrvatskoj

Čistila je cijela Vlada ...
Čistila je cijela Vlada ... (Zelena čistka)
Više o

otpad

,

divlji deponij

,

Zelena čistka

U najvećoj ekološkoj akciji čišćenja divljih odlagališta otpada u Hrvatskoj, održanoj danas u sklopu kampanje "Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš", sudjelovalo je 93 grada i općine, kazala je na završnoj konferenciji za novinare voditeljica kampanje Helena Traub iz opatijske udruge Žmergo, istaknuvši kako su organizatori "jako zadovoljni" rezultatima.

Akcija je bila posve volonterska, ostvarena je izuzetno malim sredstvima, a provedena je u svim županijama, rekla je. Danas je, kazala je Traub, obrađeno oko 40 posto podataka, pa je tako evidentirano sudjelovanje oko 20.000 volontera, a očekuje se da će nakon prikupljanja svih podataka, ta brojka biti oko 50.000. Prema prvim podacima, očišćeno je oko 2350 tona otpada na oko 300 lokacija, a očekuje se da je očišćeno ukupno oko 4000 tona otpada na oko 700 lokacija.

Traub je kazala da će cjeloviti podaci biti poznati tijekom sljedećeg tjedna jer da treba prikupiti podatke o volonterima koji su u akciji sudjelovali u sklopu škola i drugih obrazovnih ustanova te, primjerice, u sklopu Oružanih snaga.

Predsjednica Udruge Žmergo Ana Golja drži da je to bila najveća volonterska akcija ikad održana u Hrvatskoj.

U najveću akciju čišćenja divljih odlagališta otpada u Hrvatskoj, koja je održana danas u sklopu kampanje "Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš" uključili su se u Zagrebu i predsjednik Republike Ivo Josipović te predsjednik Vlade Zoran Milanović s ministrima i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnikom Dragom Lovrićem. Akcija je provodena kao dio svjetskog pokreta "Let's do it!" i akcije World cleanup 2012., a Hrvatska se uključila prvi put.

 

21.04.2012. 21:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh