« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
POTRAGA ZA LIJEKOM

Kineski znanstvenik stvara novi virus, ubojicu HIV-a

Obzirom da brojne postojeće zdravstvene metode i terapije nisu sasvim uspješne, svaka inovativna ideja i više je nego dobrodošla - jednu takvu ima 28-godišnji Liu Chang

(Deviantart)
Više o

lijek

,

AIDS

,

HIV

,

virus

Plan je vrlo jednostavan - napraviti virus koji će ubijati drugi virus. Liu Chang, 28-godišnji medicinski stručnjak sa Sveučilišta Nankai predlaže da se u laboratorijskim uvjetima kreira virus sposoban ubiti virus HIV-a, uzročnika AIDS-a koji ubija ljude diljem svijeta. Ta mu je ideja donijela 100,000 dolara u sklopu istraživačke stipendije koju dodjeljuje fondacija Grand Challenge Explorations u sklopu inicijative Grand Challenges in Global Health ('Veliki izazovi u globalnom zdravlju') koju pak podupire fondacija Gates. Inicijativa je ustvari petogodišnji program vrijedan 100 milijuna dolara koji promovira inovativnost u globalnom zdravstvu i zdravlju općenito.

„Dobivanje stipendije za ovo istraživanje, koje bi jednoga dana moglo pomoći oboljelima od AIDS-a, veliko je i ugodno iznenađenje", kaže Liu.

„U Kini su šanse da ovako mlad istraživač, bez imalo prekomorskog iskustva u istraživanjima, dobije stipendiju vrlo male", kaže inovativni znanstvenik. Novac je već raspoređen za njegov projekt nazvan „HIVi: novo oružje za ubijanje HIV-a". Sam projekt već se počeo provoditi. Ako se projekt prođe stručnu evaluaciju za godinu dana, Liu će dobiti još milijun dolara za daljnja istraživanja.

Ovakve stipendije do danas je dobilo preko 340 istraživača iz 31 zemlje. Iz Kine samo njih 4. Liu je optimističan i vjeruje kako će se taj broj povećati. „Ja sam potpuno obučen u Kini i nikada nisambio u inozemstvu. Ali ne mislim da mladim znanstvenicima poput mene nedostaje kreativnosti", dodaje Liu. Nedavno je i sam Bill Gates, jedan od najvećih donatora sredstava za medicinska istraživanja, rekao kako se brojni svjetski talenti napokon okreću rješavanju problema zbog kojih najviše patimo. Liu je zadovoljan što je i Kina u tom smislu dala svoj doprinos, naročito uzmu li se u obzir trud i sredstva koji se posljednjih godina u Kini usmjeravaju k problemima AIDS-a, hepatitisa i ostalih bolesti.

13.05.2010. 14:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh