« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
bugari nam poručuju:

Ne povećavajte poreze nego srežite birokraciju

Bugarski ministar financija u svega nekoliko mjeseci uspio je smanjiti golemi državni deficit

(Corbis)
Više o

financijska kriza

,

krizni porez

,

Simeon Djankov

Bugarski ministar financija Simeon Djankov od lipnja ove godine kad je došao na tu poziciju, uspio je smanjiti golemi deficit u bugarskoj državnoj blagajni.

Suprotno praksi hrvatske Vlade smanjio je broj ministarstava i troškove vlade za 16 posto, a otkrio je i kako državu iz krize izvlače pravi stručnjaci - smanjuju poreze i ne diraju plaće i mirovine, piše Jutarnji list.

15 godina je zauzimao visoku funkciju u Svjetskoj banci, a poručuje i Hrvatskoj da pod hitno sreže birokraciju.

- U krizi imate dva izbora. Prvi je onaj koji smo mi izabrali - vlada se treba smanjiti i ona treba patiti. Alternativa je, a to je ono što radi i vaša vlada, da se u krizi vlada proširuje, nameće veće poreze i PDV i ima više novca. Mislim da to nije dobro, jer vlada ima još više novca, dok je manje novca u rukama onih koji zapošljavaju. Takav način tjera kompanije u sivu ekonomiju. Zato mislim da je velika greška povećavati poreze u vrijeme krize - kaže Djankov.

Bugarski ministar smatra da bi se iz krize Bugarska mogla izvući u proljeće iduće godine, najvjerojatnije u svibnju.

- Najbitnije što smo poduzeli jest to da smo umjesto povećanja poreza učinili upravo suprotno. Koliko sam shvatio, hrvatska Vlada posegnula je za povećanjem PDV-a i uvođenjem kriznog poreza. Mi smo smanjili troškove vlade, odnosno birokratske troškove. To se odnosi na nove urede, kompjutore ili automobile. U mom ministarstvu financija smanjili smo osoblje za 14 posto, a u carini za 16 posto. Uveli smo promjene u administraciji, a ne samo u privatnom sektoru koji najviše pati - rekao je Djankov.

PDV je u Bugarskoj 20 posto i trenutno ga neće smanjivati, ali to imaju u planu od 1. siječnja sljedeće godine.

26.09.2009. 10:30:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh