« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
SAVJETI

Ne možete riješiti problem? Odspavajte malo!

Već i kratkotrajan san popravlja kreativne sposobnosti te stoga pomaže pri rješavanju zadanih problema, stoga, kad vas nešto muči, ubijte oko pola sata

San vraća kreativnost
San vraća kreativnost (Shutterstock)
Više o

kreativnost

,

spavanje

,

san

,

rješavanje problema

Koliko vam se puta dogodilo da ste zapeli u rješavanju nekog problema, na poslu ili kod kuće, i jednostavno se niste mogli pomaknjuti s mjesta satima? Vjerojatno dovoljno puta da ste poželjeli čarobni štapić kojim ćete ga riješiti ...

Što ako vam kažemo da ste rješenje imali pri ruci, jednostavno i bolje od čarobnog štapića? Vjerojatno ne biste vjerovali, no znanstvenici su potvrdili da je ključ povratka kreativnosti - san.

Kako je pokazalo istraživanje, pozitivan učinak spavanja bio još izraženiji ako su ispitanici stigli do REM faze u kojoj se najčešće događaju snovi.

Pokazalo se kako spavanje popravlja sposobnost rješavanja zadanih problema za prosječno 40%, a istraživači to objašnjavaju stvaranjem novih veza između živaca u mozgu bez otežavajućeg utjecaja drugih misaonih procesa koji se inače odvijaju u budnom stanju.

Znanstvenici dodaju kako su njihovi nalazi nova potvrda važnosti sna za asimilaciju novih informacija u postojeća iskustva te stvaranje nove, bogatije mreže asocijacija za buduću uporabu.

Stoga, kad vas nešto muči - zalegnite malo, riješit ćete problem kad se probudite.

14.04.2016. 11:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh