« Život
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
NEPOSLUŠNOST

Naučite vaše dijete da vas sluša

Događa li se i vama da vas klinci slušaju samo kad nešto žele, a u drugim vas situacijama potpuno ignoriraju? Donosimo vam nekoliko savjeta kako da to promijenite

Fotografija vijesti
Više o

djeca

,

roditeljstvo

,

roditelji

,

roditelji i djeca

,

nedolično ponašanje

Jedna od prvih stvari koju klinci nauče kad malo porastu jest kako uspješno ignorirati mamu i tatu te se posvetiti nečemu puno zanimljivijem, poput crtića, igrica ili glazbe. Ukoliko se razgovor ne odnosi na nešto što žarko žele, sposobni su u potpunosti zanemariti sve vanjske zvukove u svojoj glavi. Takva situacija ostavlja roditeljima frustriranima i bespomoćnima, pri čemu mnogi od nas ne reagiraju kako bi trebali. Donosimo vam nekoliko savjeta da se ovo prestane događati i u vašoj kući.

Obraćajte im se imenom

Kad pokušavate nagovoriti vaše dijete da obrati pažnju na vas, sjetite se kako to rade odrasli kad žele dozvati prijatelja u prepunoj trgovini. Zovu ih imenom. Isto vrijedi i za vaše klince, stoga je najbolja taktika da im se obratite imenom prije negoli im bilo što drugo kažete. Zvuk vlastitog imena trgnut će ih iz televizijskog transa ili bilo čega drugoga što im trenutno zaokuplja pažnju.

Uklonite sve što im odvlači pažnju

Želite li reći nešto važno svojem djetetu, upaljena televizija, igrice ili glazba nikako neće pomoći u tome da poruka dopre do njega. Ne zaboravite da ste upravo vi tu glavni, a ne nekakav kućni sustav za zabavu. Dozvolite li im da oni budu alfa mužjak ili ženka vašeg kućanstva, čeka vas minimalno 18 godina pravog pakla.

Nemojte gubiti smirenost

Malo nas što može izbaciti iz takta kao tvrdoglavo dijete koje naprosto odbija slušati. Nažalost, mnogi u takvim situacijama znaju izgubiti živce, što je potpuno krivi pristup, budući da djeca vrlo brzo prestanu viku shvaćati ozbiljno. Štoviše, derete li se i ljutite neprestano na njih, prestat će vas doživljavati u potpunosti. Mladi mozgovi najbolje uče stvari oponašanjem odraslih, stoga je iznimno važno da im neprestano i bez iznimke dajete dobar primjer. Obraćajte im se mirno i s poštovanjem, kao što biste to činili i s drugim odraslima. Unatoč svemu, i djeca u ljudi.

Naučite prekidati svađu prije negoli uopće počne

Ljute li se i vaši klinci na svaku vašu zamolbu ili rečenicu? Počinju li divljati svaki put kad im kažete da nešto učine ili da ne smiju nešto činiti? Pustite ih da se ljute koliko god žele, ali ne odustajte od svog jednostavnog odgovora - neću promijeniti mišljenje. Ovakav čvrst stav neće im ostaviti niti malo manevarskog prostora za manipulaciju vašim osjećajima. Sve što morate jest reći im da ni u kojem slučaju nećete promijeniti stav i ponavljati im to svaki put kad pokušaju pregovarati s vama. Popustite li i krenete li pregovarati, šaljete im jasnu poruku da vam isto mogu učiniti svaki put kad nešto dovoljno jako žele.

07.11.2011. 15:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh