« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
ODRŽAVANJE SIGURNOSTI

NATO se planira do kraja 2014. povući iz Afganistana

Afganistanske snage će od ove godine same skrbiti za sigurnost u trima pokrajinama i četirima gradovima umjesto NATO-a

Fotografija vijesti
Više o

NATO

,

Afganistan

,

Hamid Karzai

,

sigurnost

Objavio je to afganistanski predsjednik Hamid Karzai, označivši početak procesa koji će se dovršiti koncem 2014., prenosi Hina. Afganistanski narod "više ne želi da drugi skrbe za njegovu sigurnost", rekao je Karzai, istaknuvši da je riječ o "teškoj zadaći" u zemlji opustošenoj tridesetogodišnjim sukobom.

Ionako složeni odnosi Karzaija, koji se na vlast uspeo koncem 2001. uz pomoć Sjedinjenih Država, i njegovih zapadnih saveznika, zadnjih tjedana dodatno su se zategnuli, pošto je Kabul optužio NATO da je ubio više od 70 civila u bombardiranju na istoku zemlje. "Ovo je godina zaokreta u procesu uspostave vlasti i mira. To je godina u kojoj ćemo preuzeti više odgovornosti", dodao je predsjednik afganistanske države.

Afganistan će preuzeti "punu odgovornost za sigurnost" pokrajine Kabula s istoimenom prijestolnicom, osim nestabilnog okruga Surobija, gdje su raspoređeni francuski vojnici i Laškar Gaha, prijestolnice pokrajine Helmanda, talibanskog uporišta na jugu, rekao je.

Afganistanske snage će osiguravati i pokrajine Pančir, sjeverno od Kabula i Bamijan, u središtu u kojima je mirno te još tri pokrajinske prijestolnice Herat (pokrajina Herat, na zapadu), Mazar-i-Šarif (Balk, na sjeveru) i Mehtarlam (Lagman, na istoku), dodao je. NATO je lani odlučio da će do konca 2014. afganistanskoj vladi prenijeti odgovornost za sigurnost cijele zemlje.

Unatoč ofenzivama NATO-a i pojačanju s 30.000 ljudi koje je prije dvije godine poslao američki predsjednik Barack Obama, pobuna talibana koje je koncem 2001. svrgnula s vlast međunarodna koalicija pod vodstvom SAD-a, jača zadnjih godina.

22.03.2011. 13:18:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh