« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
SUMMIT U TALLINNU

NATO razmatra prijenos ovlasti na afganistansku vladu

Suradnja se odnosi na različita područja poput vodovoda, poljoprivede i državnih službi pod nadzorom UN-a

(Getty Images)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

Gordan Jandroković

,

Tallinn

,

vojska afganistan

Ministri vanjskih poslova NATO-a nastavili su u petak ujutro u Tallinnu svoje dvodnevno zasjedanje razmatranjem uvjeta za progresivni prijenos ovlasti afganistanskim vlastima, na civilnom i vojnom planu, kao i razgovorima o odnosima Saveza s Rusijom.

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković također sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a u Tallinnu.

U civilnom području ministri vanjskih poslova trebaju razmatrati pomoć koju će Afganistan trebati nakon srpnja 2011. kada bi se američki kontingent od 100.000 vojnika trebao početi smanjivati.

Četrdeset i šest zemalja ISAF-a, 28 zemalja saveza i 18 drugih sudjeluju u razgovorima u Tallinnu.

Jedan američki dužnosnik koj prati državnu tajnicu Hillary Clinton je rekao da se radi o dugoročnom civilnim angažmanu koalicije angažiranih zemalja, kao i zemalja koje nemaju postrojbe na terenu, poput Japana.

Suradnja se odnosi na različita područja poput vodovoda, poljoprivede i državnih službi pod nadzorom UN-a čiji je predstavnik iz Kabula nazočan uz Tallinnu, kao i afganistanski ministar vanjskih poslova Zalmai Rassoul,

U vojnom području glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen je rekao da će ponovno pozvati na slanje 450 instruktora koliko je još potrebno za obuku vojske i policije Afganistana.

Predviđeni su i razgovori o konačnoj fazi, u kojoj će okrug po okrug, pokrajina po pokrajina biti predane pod nadležnost vlade predsjednika Hamida Karzaia.(hina/metro-portal)

23.04.2010. 11:44:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh