« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
ISTRAŽIVANJE

Obama za prvih 100 dana dobio visoke ocjene

Više od 60 posto Amerikanaca odobrava Obamin rad, gotovo dvije trećine ima povoljno mišljenje o njemu, a većina vjeruje da je dobro počeo mandat.

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

The Wall Street Journal

,

prvih 100 dana vlasti

,

američka javnost

,

NBC News

,

Bill McInturff

,

Peter Hart

Nakon prvih stotinu dana u Bijeloj kući predsjednik Barack Obama dobiva bolje ocjene američke javnosti nego većina njegovih preteča u istome razdoblju mandata, pokazalo je u srijedu ispitivanje TV mreže NBC News i dnevnog lista The Wall Street Journala.

Više od šest od 10 Amerikanaca odobrava Obamin rad, gotovo dvije trećine ima povoljno mišljenje o njemu, a većina vjeruje da je dobro počeo mandat u prva tri mjeseca, pokazalo je istraživanje.

Velika većina Amerikanaca svoga novog predsjednika smatra simpatičnim. Više od 80 posto ispitanika reklo je da im se osobno sviđa Obama, čak i ako se ne slažu s njegovom politikom. Ispitanici su visoko ocijenili njegovu osobnost, ponašanje i vrline čelnika.

Republikanski stručnjak za anketiranje birača Bill McInturff, koji je vodio istraživanje zajedno s demokratskim kolegom Peterom Hartom, rekao je kako podatci govore da se Obama "dobro nosi" s javnošću u ovoj fazi predsjedništva. McInturff je usporedio ocjene za Obamu s naklonošću koju je u početku mandata ima Ronald Reagan 1980-ih godina.

Anketa je donijela i neka upozorenja za mladu administraciju: sve više građana vjeruje da je predsjednik liberal, većina misli da se pokušava baviti s previše pitanja odjednom, a vidljiva je i zabrinutost zbog velike vladine potrošnje.

"Sada ima vjetar u leđa, ali bi se u budućnosti mogao suočiti s prilično oštrim vjetrom u pramac" demokratski anketar Peter Hart

Obaminih prvih 100 dana obilježilo je više uzleta, kao što je donošenje paketa gospodarskih poticaja, napredak u donošenju proračuna u kojem se stvara okvir za reformu zdravstva, spašavanje kapetana Richarda Phillipsa iz ruku somalskih gusara. No to su i padovi, kao što je rast nezaposlenosti, teškoće s potvrdom izabranih dužnosnika, bijes koji su izazvali bonusi u osiguravateljskoj kući AIG-u koju je sanirala vlada i drugo.

Usprkos tim usponima i padovima Obama je zadržao visoku popularnost. Po ispitivanju NBC/WSJ-a, 61 posto građana odobrava Obamino obnašanje dužnosti, prema 56 posto za Georgea W. Busha i 52 posto potpore za Billa Clintona nakon njihovih prvih 100 dana u uredu.

Nadalje, 64 posto ispitanika gleda povoljno na Obamu prema 23 posto onih s nepovoljnim stajalištem, što je također bolje od podataka za Busha i Clintona.

Također, 54 posto vjeruje da je Obamin početak "sjajan" ili "dobar", 59 posto kaže da je postigao "jako puno" ili "prilično", a 64 posto ima više nade za smjer u kojem ide zemlja s Obamom u ovalnom uredu.

Čak 81 posto ispitanika kazalo je da im se Obama osobno sviđa, od kojih 51 posto da im se osobno sviđa i da većinom odobravaju njegovu politiku, a 30 posto da im se osobno sviđa iako ne odobravaju njegovu politiku.

"On je vrlo omiljen", istaknuo je Hart.

Kao što su pokazale i druge ankete, čini se da je Obamina rana popularnost povećala broj onih koji smatraju da zemlja ide u dobru smjeru.

"To znači da on nakon stotinu dana može slobodno djelovati, što mu omogućuje da stvarno vlada s određenom snagom" republikanski anketar Bill McInturffU anketi NBC/WSJ 43 posto kaže da je zemlja na pravom putu, što je 17 posto više nego u siječnju ove godine, kad je tako odgovorilo samo 26 posto ispitanika ili čak 31 posto više nego u listopadu 2008., prije predsjedničkih izbora. Tada je samo 12 posto smatralo da je Amerika na pravome putu. U najnovijem ispitivanju 43 posto smatra da zemlja ide u krivu smjeru.

Ispitivanje je provedeno od 23. do 26. travnja na uzorku 1.005 odraslih, s mogućnošću greške od 3,1 posto. (hina/metro-portal)

29.04.2009. 18:51:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh