« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
KONTROLA UVOZA

NATO blokirao "ulazna vrata" za dopremu oružja Libiji

Sjevernoatlantski savez počeo je pomorske ophodnje ispred libijske obale kako bi nadzirao poštovanje embarga o oružju, a "zatvara glavna ulazna vrata" za ulazak oružja i plaćenika

Fotografija vijesti
Više o

NATO

,

Libija

,

embargo na uvoz oružja

"Pomorski put je najlakši, najbrži i izravni način za dopremu oružja u Libiju. Mi sada zatvaramo taj ulaz", rekao je viceadmiral, zapovjednik operacije nazvane Ujedinjeni zaštitnik, na tiskovnoj konferenciji u NATO-ovoj bazi blizu Napulja, prenosi Hina. Zadaća operacije Ujedinjeni zaštitnik je "smanjiti količinu oružja i streljiva te broj plaćenika koji dolaze ili odlaze iz libijskih teritorijalnih voda", rekao je.

NATO je mobilizirao svoje pomorske kapacitete u okviru UN-ove rezolucije koja treba "zaustaviti napade na libijske civile", dodao je. Veri je naglasio da UN-ova rezolucija 1973 dopušta uporabu "bilo kojih sredstava" radi presretanja i pregledavanja sumnjivih brodova.

"Ako ocijenimo da neki brod krši embargo, možda ćemo na njega morati poslati naoružane vojnike. Ako naiđemo na otpor, možda ćemo morati primijeniti silu", rekao je. NATO je prve ophodnje počeo u srijedu oko 18.00 sati po srednjoeuropskome vremenu. Šest brodova je u međunarodnim vodama ispred libijske obale, a potporu im pružaju zrakoplovi i lovci zaduženi za širi nadzor i za presretanje zrakoplova za koje postoji sumnja da prevoze oružje u Libiju.

24.03.2011. 15:39:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh