« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
LETOVI ZA SAD

Nastavlja se evakuacija teško ozlijeđenih Haićana

Zračne evakuacije prekinute su zbog "zabrinutosti oko naprezanja domaćih kapaciteta" u SAD-u

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Haiti potres

,

Haiti pomoć

Transportni letovi kojima se teško ozlijeđeni Haićani prebacuju u SAD nastavit će se kroz nekoliko sati, objavila je Bijela kuća u nedjelju popodne po istočnoameričkom vremenu.

Letovi su privremeno obustavljeni zbog logističkih problema uključujući i prostor za brigu o ozlijeđenima, rekao je u subotu glasnogovornik Bijele kuće Tommy Vietor.

"Primivši jamstva da postoje dodatni kapaciteti ovdje i kod međunarodnih partnera, utvrdili smo da možemo nastaviti te kritično važne letove", rekao je Vietor u priopćenju u nedjelju.

U priopćenju, objavljenom u nedjelju poslijepodne, navodi se da se letovi nastavljaju "u idućih 12 sati".

Evakuiraju se pacijenti koje ne mogu tretirati liječnici na Haitiju. Američko osoblje pregledalo je oko 23,000 ljudi od potresa 12. siječnja, rekao je Vietor.

Zračne evakuacije prekinute su zbog "zabrinutosti oko naprezanja domaćih kapaciteta", no dužnosnici su povećali kapacitete za skrb kroz mrežu neprofitnih i saveznih bolnica, rekao je Vietor.

U ranijim izvješćima spominjalo se i pitanje tko će platiti za skrb pacijenta s Haitija.

Letovi su prekinuti u srijedu kada su neke od američkih saveznih država odbile odobriti ulaz haićanskim pacijentima, kazao je mornarički kapetan Kevin Aandahl, glasnogovornik Transportnog zapovjedništva SAD-a. On nije želio reći koje su države odbile primiti stradale u katastrofalnom potresu.

CNN je izvijestio da je u pismu ministrici zdravstva Kathleen Sebelius, guverner Floride Charlie Crist zatražio da savezna vlada aktivira Nacionalni sustav za medicinske katastrofe, kako bi se osigurala sredstva za Floridu i druge države koje primaju pacijente bez osiguranja.

01.02.2010. 07:26:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh