« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
TORRENTI

Nastavlja se boom ilegalnog skidanja sadržaja putem torrenta

Vlasti diljem svijeta trude se ograničiti ilegalnu razmjenu putem interneta, ali još nema većeg uspjeha

(Shutterstock)
Više o

skidanje sadržaja s interneta

,

torrent

,

free download

,

ilegalno skidanje pjesama

,

bittorrent

Najnoviji izvještaji pokazuju da je količina ilegalno razmijenjenih datoteka putem interneta nastavila rast diljem svijeta. Muzika, filmovi i softver najčešće se skidaju preko torrenta na koji otpada čak 60% cjelokupnog downloada s interneta.

Pritom je porast u skidanju glazbe značajno manji nego kad se radi o filmovima, video igrama i računalnom softveru.

"Prodaja DVD-a se smanjila u posljednjih godinu dana zbog čega su izgubljena radna mjesta u produkciji i distribuciji. Skidanje glazbe usporava jer postoji sve više online servisa putem kojih se mp3 datoteke mogu skinuti potpuno legalno", tvrdi John Woodward, izvršni direktor UK Film Council.

Vlasti diljem svijeta trude se, zajedno s produkcijskim i diskografskim kućama ograničiti ili u potpunosti zaustaviti ilegalnu razmjenu. Šveđani su skoro uspjeli pokoriti "The Pirate Bay", da bi na kraju shvatili kako se download u zemlji povećao unatoč rigoroznim zakonima i kaznama.

Velik broj stručnjaka pokušaje zabrane smatra potpuno uzaludnima.

"Postoji toliko mjesta s kojih se može nešto skinuti i još puno, puno više osoba koje skidaju, da je gotovo nemoguće cijelu mašineriju staviti pod kontrolu", rekao je Mike Roberts, IT direktor iz Londona.

Brazilska agencija protiv piratstva nedavno je zatvorila osam stranica s kojih su surferi skidali multimedijske datoteke, ali priznaju da je u ovom trenutku gotovo nemoguće pokoriti sustav razvijen oko torrenta.

Piše: Jessica Carleson / MWN
25.02.2010. 15:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh